Förmånscykel Jobba hos oss
Öppet köp så länge du vill

Ingen butik är vald

Cykelväljaren
Öppet köp så länge du vill
Välj din närmaste butik

Koppla – Smart Cykelteknologi

Från Crescent

 

Crescents nya “Smart elcykel” koncept har lanserat ett stort antal nya funktioner till sina elcyklar. Din smartphone kan nu kopplas till din cykel, och därför kallas konceptet även för Koppla. Syftet med Koppla är att modernisera cykeln och anpassa den till vår allt mer digitaliserade värld, och därmed göra cyklingen säkrare och framför allt ägandet tryggare. Låt oss ta en titt!

 

Skippa artikeln – visa mig cyklarna.

Första intryck av Koppla - SportsonTestar

Spela filmen

Vad innebär ”Smart elcykel”?

Cykeln har traditionellt varit ett mekaniskt transportmedel utan komplexa system. Men lanseringen av elcykeln och smartphones har det möjliggjort att man nu kan koppla ihop dessa två för att ge cyklister en helt ny och utökad cykelupplevelse.

Crescent har länge haft ett egenutvecklat elcykelsystem, E-Going, som nu kan kopplas upp med bluetooth och mobilnätet. Detta ger möjligheter till nya spännande funktioner såsom digitalt systemlås, kraschrapport och att kunna dela cykeln med nära och kära med hjälp av appen. Vi går igenom alla Kopplafunktioner längre ned.

 

Ingår Koppla på alla Crescents elcyklar?

Nästan alla nya elcyklar kommer med någon version av Koppla. Det kommer i  två olika versioner:

Koppla LIGHT  – Kopplas upp via bluetooth och har vissa av funktionerna
Koppla CONNECT – Kopplas upp via mobilnätet och har samtliga funktioner.

Crescent har även släppt en modell med ABS-bromsar, som med CONNECT+ABS. Detta är en Sverigenyhet som ska göra cyklingen mycket säkrare. Funktionerna är inbyggda i cykeln redan från tillverkningen, så i dagsläget går det därför inte att lägga till eller uppgradera till Koppla i efterhand.

 

Varför behövs nya funktioner på elcykel?

Cykeln är (enligt oss) världens bästa uppfinning – men det finns alltid utrymme för förbättring. Crescent förklarar funktionerna med tre ord: säkerhet, smartness och trygghet. Det innebär att funktionerna i systemet ger dig säkrare cykelturer, information om dina cykelvanor och ett tryggare cykelägande så att du slipper oroa dig för stölder. Se alla funktioner som ingår i Koppla.

Crescent vill lyfta säkerheten och tryggheten för cyklar till samma nivå som för bilar. Visionen är att ingen cykel ska stjälas och ingen cyklist ska råka ut för en olycka som cykeln kunnat förhindra. Ett väldigt bra mål tycker vi!

 

Hur kopplas cykeln till min smartphone?

Med Kopplakonceptet fungerar din smartphone som ett enkelt kommunikationsmedel mellan dig och din Koppla-elcykel. Du laddar ned Koppla-appen i din smartphone och i appen kan du sedan ta del av alla funktioner som ingår i Kopplasystemet. Med Light-cyklarna kopplar du upp via bluetooth, medan med Connect-cyklarna har du ett mobilabonnemang och kopplar upp till cykeln via mobilnätet. Detta är för att Connect-funktionerna behöver längre räckvidd och tillgång till GPS. Läs mer om mobilabonnemanget.

Koppla LIGHT

 

Ingår: Ingår på alla Koppla-elcyklar
Uppkoppling: Via Bluetooh

Koppla Light kan man säga är gratisversionen som ingår på alla Kopplamodeller. Du kopplar upp dig mot cykeln via Bluetooth och kan se batteristatus, dela cykeln med andra och få servicenotiser. Batteriet är stöldskyddat och Crescents trygghetspaket ingår.

 

FUNKTIONER SOM INGÅR

 

Batteristatus

Koppla-appen håller naturligtvis koll på din batteristatus så du lätt kan kolla på mobilen om du behöver ladda batteriet. För cyklar med Koppla Light behöver du vara uppkopplad via bluetooth för denna funktion.

 

Dela cykel

Du kan dela cykeln med andra t.ex. inom familjen. Den som lånar eller använder cykeln kan då koppla upp sig mot cykeln och utnyttja alla funktioner i appen.

 

Körstilväljare

Körstilen bestämmer du vid köptillfället och du kan välja mellan tre olika inställningar, soft, normal och dynamic där soft ger bäst räckvidd och dynamic mest fart. Skulle du vilja ändra inställning i efterhand så går det att göra hos en Crescenthandlare. Tipset från oss är att välja dynamic då det ger mest elcykelupplevelse.

 

Servicenotiser

Servicenotiser är precis vad det låter som. Du får notis när det är dags för service och underhåll vilket gör det lätt för dig att hålla cykeln i gott skick. Du behöver inte komma ihåg när du servade cykeln senast.

 

Stöldskyddat batteri

Alla Crescents elcyklar med koppla har stöldskyddat batteri vilket innebär att batteriet är individuellt parkopplat till cykeln. Cykeln kan inte köras med något annat batteri och batteriet fungerar inte heller med någon annan cykel. Skulle du själv tappa bort batteriet eller behöver köpa nytt så går det naturligtvis att göra en ny parkoppling hos en Crescentåterförsäljare, men det är bara du som kan visa att du är ägare till cykeln som kan koppla ett nytta batteri till cykeln.

 

Trygghetspaket

När du registrerar elcykeln i Koppla-appen får du tre månaders stöldskyddsförsäkring från SOLID på köpet. Du blir också tecknad för Crescents garantiserviceprogram CykELkärlek. Följer du serviceprogrammet har du tre år garanti på elcykeln.

 

SE CYKLARNA

Koppla CONNECT

 

Ingår: på alla Koppla-CONNECT cyklar
Uppkoppling: Via mobilnätet
Mobilabonnanget: Ingår 3 år kostnadsfritt – Därefter 99 kr / månad

Koppla Connect innehåller alla funktioner som LIGHT inklusive uppkoppling via mobilnät och GPS och en Connectmodell. När du köper en cykel med Koppla Connect ingår tre års mobiluppkoppling i priset, därefter tillkommer en månadskostnad på 99:-. Efter tre år bör du dock ha full koll på om du har haft användning för funktionerna eller inte så det borde bli ett enkelt val.

 

FUNKTIONER SOM INGÅR

 

Digitalt systemlås

Digitalt systemlås innebär att du kan låsa elsystemet via din mobil. Skulle någon stjäla din cykel kan du helt enkelt stänga av den med ett klick var du än befinner dig.

 

Geofence

Geofence eller geografiskt staket innebär att du markerar ett område på kartan i koppla-appen och så fort cykeln rör sig utanför området kommer en notis till din mobil.

 

GPS och rörelsenotiser

Crescents cyklar med Koppa connect är utrustade med rörelsesensor, mobiluppkoppling och gps. Detta innebär att du hela tiden kan se var din cykel befinner sig och om den rör sig. Skulle någon flytta cykeln eller försöka stjäla den får du en rörelsenotis och kan sen se exakt var cykeln befinner sig via GPS.

 

Hälsa och framsteg

Koppla-appen ger dig massor av statistik att grotta ner sig i. Distans, hastighet, förbrukade kalorier, besparad CO2 till exempel. Perfekt för den som vill sätta mål att sträva efter.

 

Kraschrapport

Kraschrapport innebär att skulle du cykla omkull eller krocka upptäcker cykelns rörelsesensorer detta och efter 30 sekunder skickas ett automatiskt sms med GPS-koordinater ut till utvalda kontaktpersoner som kan kolla att du är ok eller larma.

 

SE CYKLARNA

CONNECT+ABS – Första cykeln med ABS-Broms!

 

Ingår: I dagsläget endast på Crescent Ellie.
Funtioner som ingår: Alla funktioner från Light och Connect.

En riktigt spännande nyhet som har funnits på bilar länge men som nu kommer på Crescents elcykel är låsningsfri ABS-broms på framhjulet. Fördelen är att du inte får sladd och riskerar köra omkull vid en häftig inbromsning utan kan stanna kontrollerat.

En sensor känner av om hjulet låser sig och släpper då automatiskt på bromstrycket så att hjulet kan rulla. I Crescents system finns faktiskt också en andra sensor som känner av om cykeln börjar luta framåt och kan då lätta på bromstrycket så att du inte välter över styret.

Anledningen att man bara har ABS på framhjulet är att framhjulet har absolut störst bromseffekt.

 

SE CYKELN
Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan