Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Boka service online
Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik

Så fungerar garantier och reklamationer hos oss

 

Produktgarantier är något som tillverkaren av cyklarna står för, inte Sportson. Vissa cyklar kan även omfattas av förlängd garanti om man utför service enligt tillverkarens eget serviceschema och sköter om den enligt deras villkor. Längre ner finns en sammanfattning av våra leverantörers övergripande garantivillkor.

Vid ett potentiellt garanti- eller reklamationsärende behöver du ta din cykel till närmaste Sportsonbutik eller verkstad för en bedömning. Vi kan och kommer inte avgöra huruvida det är ett reklamationsärende över telefon eller via mail, utan din cykel och/eller produkt behöver inspekteras av behörig Sportsonpersonal. I vissa fall behöver även leverantören bedöma skadan innan slutgiltigt besked kan ges. Kontakten i dessa fall hålls mellan handläggande butik och dig som kund.

Alla våra cyklar är certifierade enligt CE-standard EN15194. Detta innebär att cyklarna är trafiksäkra och uppfyller kraven enligt europeisk standard som tex att cyklarna klarar 110 kg maxvikt, om inte annat uppges specifikt på produktsidan.

Generellt gäller följande för att ett reklamationsanspråk ska kunna handläggas:

 • Bifoga/ta med originalkvitto. Har du inget kvitto kan inget anspråk göras
 • En garantirätt gäller endast första ägaren av produkten/cykeln om inget annat anges
 • Observera att en butik aldrig kan lova/godkänna en garanti/reklamation utan att få bekräftelse från tillverkaren/leverantören

Garantier täcker inte följande:

 • Cyklar som används i uthyrningssyfte eller kommersiellt bruk
 • Normalt slitage av slitagedelar
 • Felaktig montering av antingen cykel eller tillbehör
 • Felaktigt eller bristande underhåll
 • Skador uppkomna i samband med olycka, vanvård, felaktig användning samt överbelastning
 • Montering av delar som inte är tänkta för cykeln

Konsumentköplagen om reklamationer

Konsumentköplagen statuerar att konsument har reklamationsrätt i 3 år från köpedatum

 • Under de första 2 åren ligger bevisbördan på butiken att det inte är ett ursprungligt fel (nytt från och med 1/5 2022)
 • Från och med år 2 ligger bevisbördan på konsumenten om ursprungsfel på varan

I övrigt gäller att du som konsument ska reklamera inom skälig tid efter det att felet upptäcktes. Reklamerar man inom 2 månader räknas det alltid som skälig tid.

När felet på produkten är ursprungligt och reklamationen är gjord inom 3 år är butiken skyldig att utföra något av följande:

 • Reparera felet (butik/verkstad har då 2 försök att åtgärda samma fel, en tredje gång kan kund häva köp)
 • Byta till ny felfri vara
 • Ge prisavdrag
 • Häva köpet och returnera pengar
 • Ge ersättning för reparation
 • Låta konsumenten hålla inne på betalning
 • Ge skadestånd

En kund behöver inte acceptera ett tillgodokvitto som förlikning, även om det i många fall kan användas.

Generella garantivillkor

För fullständiga villkor, se respektive leverantörs sida.

Ram

Alla våra cyklar har generellt sett goda ramgarantier till förstaägaren. I regel erbjuder tillverkarna mellan 5-10 år på ramar. I vissa fall erbjuds även livstids garanti. För att detta ska gälla behöver cykeln vanligtvis registreras efter köp hos tillverkaren.

Hjul

Varierar mellan tillverkare. Framför allt är det hjul av finare sort som regleras specifikt. Ofta erbjuds en s.k ”kraschgaranti” om oturen varit framme vid en tävling eller liknande.

Dämpare & justerbar sadelstolpe

Dessa tillverkas i regel av en annan tillverkare än cykelns varumärke och omfattas därför av sina egna bestämmelser. Beroende på hur frekvent du cyklar så kan serviceintervallerna på dessa produkter vara olika långa. Sätt dig in i dina produkter och ta till dig skötselråden och sköt serviceintervallerna.

Elsystem

Batterier, motorer och displayer har beroende på tillverkare olika garantivillkor. Generellt gäller det att sköta sina serviceintervaller samt se till att vårda sitt batteri enligt tillverkarens anvisningar.

Växlar, kedja, drev & bromsar

Omfattas i regel aldrig av garanti. Är det inte rena funktionsfel, så klassas dessa komponenter som slitagedelar.

Växelnav

Syftar till de olika varianterna av internt växlade nav, vanligtvis Shimano Nexus eller Alfine. Dessa har likt dämpare ovan olika serviceintervall beroende på hur frekvent man cyklar. För att erhålla fulla produktgarantier och undvika dyra reparationer är det viktigt att sköta intervallerna.

Rost/korrosion

Om inte cykeln eller dess komponenter uttryckligen saluförs som rostfri, så kommer en cykel alltid kunna rosta eller korrodera. Hur mycket och till vilken grad är helt beroende på hur och var man använder cykeln, samt förvarar och sköter om den.

Enskilda cykeltillverkare har olika bestämmelser för att garantier ska gälla, se länkar nedan för fullständiga villkor per varumärke:

Cyklar

Dämpare

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan