Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Boka service online
Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik
Vilka typer av mountainbike finns det

Vilka typer av mountainbikes finns det?

Mountainbike har funnits i decennier och dess popularitet har stigit i en rasande fart. Detta har även burit med sig en enorm utveckling av olika mountainbiketyper för olika behov, och det är inte alls ovanligt att riktigt inbitna åkare äger flera stycken. Nedan har vi sammanfattat de olika typerna så att du enklare kan ta beslut om vilken som passar dig.

Det kan kännas svårt att välja en mountainbike när utbudet idag är så stort. Vilken typ du ska välja beror på vad du har tänkt använda cykeln till. Det finns två varianter på ramar – hardtail (framdämpning) eller heldämpad (dämpning både fram och bak). En hardtail väger mindre, är lättare att underhålla och kan med fördel användas till enklare stigcykling och grusvägar, medan en heldämpad MTB ger dig större kontroll på mer tekniska stigar och bättre komfort på riktigt stökigt underlag.

 

Cross country (XC)

Cross country-cyklar är byggda för att vara så snabba som möjligt. Där spelar vikten en stor roll. Hardtail är vanligt inom cross country, men det finns även heldämpade XC-cyklar med en lättare vikt. En XC-mountainbike är ett bra alternativ för dig som vill ge dig in på långlopp.

 

Trail

Trail är en av de vanligaste grenarna inom MTB och cykeln har ett brett användningsområde. Trailcykeln är vanligtvis heldämpad och byggd för riktig stigcykling. Du har en lite mer upprätt position för optimal kontroll bland stock och sten, och det är inga problem att cykla både uppför och nedför berg.

 

Downhill

Brinner du för att cykla utför, snabbt och spektakulärt över stockar, stenar på slingriga stigar nedför branta bergssidor, så är downhill för dig. Dämpningen är rejäl för att ge dig bästa kontroll i de tuffaste situationerna. Cykeln är inte anpassad för att cykla uppför eller över plan terräng, utan man använder vanligtvis lift upp.

 

Dirt

Dirt är MTBs motsvarighet till BMX. Snabba banor med höga hopp och ofta spektakulära tricks. Cyklarna saknar ofta allt det där som kan gå sönder i en krasch, som växlar och ibland även bromsar. Ram och hjul är ofta byggda för att ta ordentligt med stryk.

 

Enduro

Enduro har vuxit fort och är idag en väldigt populär gren inom MTB, som påminner en del om downhill men med den skillnaden att man cyklar själv även när det går uppför till skillnad från downhill där man nyttjar liften. Cyklarna är ordentligt stötdämpade men fortfarande rätt pedaleffektiva så att du kan lägga kraften på allt det roliga.

 

El-MTB

En el-mountainbike ger dig det bästa av två världar – du får en cykel anpassad för skog och terräng, men som också ger dig extra assistans när du behöver den. Du tar dig enkelt upp för backarna och orkar längre.

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan