Förmånscykel Jobba hos oss
Öppet köp så länge du vill

Ingen butik är vald

Cykelväljaren
Öppet köp så länge du vill
Välj din närmaste butik
Bästa mountainbike för dig

Bästa mountainbike för dig – Guide

Nu har det blivit din tur att bli med MTB. Ett stort steg för vissa, men för dig kanske det var ett väntat och efterlängtat steg. Grattis! Vi är medvetna om att en Mountainbike kan kännas som en stor (men fantastisk) investering och därför tycker vi det är viktigt att allt blir rätt från början. Här kommer därför en bra-att-veta guide för att hitta bästa mountainbike för dig.

Vad är skillnaden på hardtail och heldämpad (full suspension)?

Det finns två varianter av ramar på en MTB. Vad som passar dig bäst får du testa dig fram till. Men enkelt förklarat är hardtail en ram med endast en dämpare fram i form av en dämpad framgaffel. Denna MTB är perfekt för dig som vill maximera farten. Om du har för avsikt att köra mycket grusväg och maratonlopp så gör du rätt i att köpa en hardtailram.

En heldämpad cykel andra sidan betyder att cykeln har dämpare både fram och bak. En framgaffel och en bakdämpare. Med denna cykel får du en mjukare och mer kontrollerad cykeltur då dämpningen absorberar stötarna från även den mest besvärliga terrängen. En heldämpad är således utmärkt för dig som är ute efter att köra mer teknisk stigcykling och kommer garanterat att ge dig en trevligare och mer kontrollerad tur.

 

För- och nackdelar

Det finns för- och nackdelar med bägge ramarna, såklart. En hardtail är till exempel enklare att underhålla då den har färre delar som kräver service och underhåll. Då den inte heller har bakdämpare och tillhörande länkage är den även mycket lättare än en heldämpad MTB. Nackdelen är att cykeln har mindre dämpning vilket kommer ge dig en stötigare cykeltur.

En heldämpad MTB har skönare komfort då den upptar stötar från mark och terräng. Samtidigt som den ger dig maximal kontroll på grund av dämpningen fram och bak. En av nackdelarna är att en heldämpad MTB är tyngre än en hardtail MTB då dens bakdämpare och det extra länkaget lägger på extra vikt. Utöver det är den även dyrare eftersom cykeln har fler komplexa delar som förr eller senare kommer behöva underhållas.

"lägg dig rätt teknisk nivå"

Storlekar: 27,5 eller 29 tum?

Så var det detta med hjul. Förr fanns MTB bara med 26 tums hjul, men efter att 27,5 och 29 tums hjul tillkommit på marknaden ses 26 tum nu nästan uteslutande som ungdomscyklar. När 29 tum kom blev det en stor snackis och blev för många terrängcyklister blev den solklara vinnaren. Men vad finns det egentligen för skillnader och vad ska du tänka på?

Enkelt sagt kan man tänka att en 29 tum rullar lättare och snabbare över terräng ute i skogar med mycket stock och sten, men är något klumpigare att hantera i mer tekniska partier. Ska du dock köra maratonlopp så som Cykelvasan 90, eller tävla i cross country och liknande, är 29 tum storleken för dig. Även plattare grusvägar och partier tas utmärkt med den större hjulstorleken.

Om du har för planer att cykla utförscykling eller mycket teknisk stigcykling där det krävs mycket kontroll passar 27,5 tum dig bättre. Mindre hjul blir automatiskt mer lätthanterliga i både svår terräng och väder, samtidigt som de accelererar fortare.

Testa dig fram för att se vilken typ av cyklist du är och hur just du vill ha din tur.

Tänk på: Fråga oss om vilken ram som passar din längd – på både kroppen och benen. Passa på att testköra några olika storlekar i butiken, så du vet vad som funkar för just dig.

Modeller

En helt ny värld av möjligheter står framför dig. Men vad ska du välja? Här nedan kommer lite kort och gott om lite olika modeller och deras användningsmöjligheter.

XC sport – En cross country-favorit med en stadig dämpad framgaffel, tillika med mångas första MTB. Som nybörjare är detta en bra första cykel.
XC race – När det kommer till denna modell kan du välja på både cross country hardtail och cross country heldämpad. Låt smaken, farten och terrängen avgöra!
Dirt – MTBs motsvarighet mot BMX heter dirt. Perfekt för snygga hopp och tricks.
Trail – Här har du en hoj som är till för de där tekniska och utmanande bitarna av terrängen. En fulldämpad skönhet som ger dig total kontroll på stigarna.
Enduro – Med en Enduro får du många strängar på din lyra! Tänk dig en Downhill-cykel där du även cyklar uphill. Ordentlig stötdämpning men lätt nog för att ta även den mest krävande backen. Här har du en MTB som är byggd för att hålla.
Downhill – Downhill är precis vad det låter– att åka ner. Här är det snabbt, tufft och häftigt som gäller. Inget för den som är rädd så att säga. Här krävs en MTB heldämpad med rejäl dämpning och full kontroll.

 

Växlar

Välkommen in i växeldjungeln. Här regerar SRAM och Shimano, de i särklass största tillverkarna av växlar för MTB. Här gäller rätt växel vid rätt tillfälle och mycket är beroende på vad du vill få ut av ditt cyklande. Har du inte tävlingscykling i åtanke behöver du kanske inte en av värstingarna Shimano XTR eller SRAM XX1. Samma sak gäller om du ska välja singelklinga fram eller inte. Att köra singelklinga fram innebär att det inte finns någon framväxel, det genererar lägre vikt och ett reglage mindre på styret att hålla koll. På ett system med singelklinga får du även alla växlar i en följd utan överlappningar vilket kan förekomma i system med framväxel. Prata med din Sportsonbutik så hamnar du rätt.

SLUTSATS

Så vilken mountainbike passar dig? Har du råd rekommenderar vi alltid att man väljer en heldämpad MTB med kolfiberram. Det ger dig möjlighet att utveckla tekniken på en lätt cykel av hög kvalitet. Med det sagt beror det på vilken typ av åkning du vill göra samt vilken teknisk nivå du vill lägga dig på. En hardtail med aluminiumram kan är precis vad du behöver! Är du osäker hjälper vi dig mer än gärna att hitta en cykel som passar dig och dina behov.

  • XC Race FS
  • XC Race HT
  • XC Sport
  • Downhill
  • Dirt
  • Enduro
  • Trail

Inga produkter tillgängliga i denna kategori.

Bra att ha till din MTB

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan