Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Boka service online
Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik
Bästa mountainbike för dig

Bra att veta när du väljer mountainbike

Att cykla på en mountainbike ska vara fartfyllt och roligt, men hur vet du att cykeln är rätt för just dig? Det finns en rad olika mountainbike-grenar, från enklare stigcykling till adrenalinpumpande utförsåkning, vilket påverkar vilken typ av cykel du behöver. Vi guidar dig till rätt alternativ.

Det finns två varianter av ramar på en mountainbike: hardtail och heldämpad (full suspension). Vilken typ man föredrar är individuellt och beror också på användningsområdet. Fråga oss gärna om vilken ram som passar din längd – på både kroppen och benen. Passa på att testköra några olika storlekar i butiken, så att du vet vad som funkar för just dig.

 

Hardtail vinner på grusvägar och lopp

 

Hardtail är en ram som endast har dämpare fram, i form av en dämpad framgaffel. Denna typ av mountainbike är perfekt för dig som vill maximera farten. Om du har för avsikt att köra mycket grusväg och maratonlopp så gör du rätt i att köpa en hardtailram.

En hardtail är enklare att underhålla eftersom den har färre delar. Då den inte heller har bakdämpare och tillhörande länkage är den även mycket lättare än en heldämpad mountainbike. I och med att den har mindre dämpning kommer den dock att ge dig en stötigare cykeltur.

 

Heldämpat ökar komforten under teknisk stigcykling

 

En heldämpad cykel betyder att cykeln har dämpare både fram och bak, i form av dämpad framgaffel och en bakdämpare. Med denna cykel får du en mjukare och mer kontrollerad cykeltur då dämpningen absorberar stötarna från även den mest besvärliga terrängen. Att cykla heldämpat passar dig som är ute efter att köra mer teknisk stigcykling och kommer garanterat att ge dig en trevligare och mer kontrollerad tur.

Det kan vara bra att tänka på att en heldämpad mountainbike är tyngre än en hardtail, eftersom bakdämparen och det extra länkaget lägger på extra vikt. Utöver det är den även dyrare eftersom cykeln har fler komplexa delar som förr eller senare behöver underhållas.

"lägg dig rätt teknisk nivå"

Förr fanns bara mountainbike med 26-tumshjul, men efter att hjul på 27,5 och 29 tum tillkommit på marknaden anses 26 tum nu nästan uteslutande tillhöra juniorcyklar. Vilken hjulstorlek som passar bäst beror på användningsområdet.

 

Lättare och snabbare med 29-tumshjul

 

För många terrängcyklister har 29 tum blivit den solklara vinnaren, eftersom de rullar lättare och snabbare över terräng i skogar med mycket stock och sten. Däremot är de något klumpigare att hantera i mer tekniska partier. Ska du dock köra maratonlopp som Cykelvasan 90 eller tävla i crosscountry och liknande är 29 tum storleken för dig. Även plattare grusvägar och partier tas utmärkt med den större hjulstorleken.

 

Mer teknisk kontroll med 27,5-tumshjul

 

Om du planerar att ägna dig åt downhill eller mer teknisk stigcykling där det krävs mycket kontroll passar 27,5 tum dig bättre. Mindre hjul blir automatiskt mer lätthanterliga i både svår terräng och utmanande väder, samtidigt som de accelererar fortare.

 

Rätt växel vid rätt tillfälle

 

SRAM och Shimano är de i särklass största tillverkarna av växlar för mountainbike. Här gäller rätt växel vid rätt tillfälle och mycket är beroende på vad du vill få ut av ditt cyklande. Har du inte tävlingscykling i åtanke behöver du kanske inte en av de mest avancerade varianterna som Shimano XTR eller SRAM XX1.

Samma sak gäller om du ska välja singelklinga fram eller inte. Att köra singelklinga fram innebär att det inte finns någon framväxel. Det genererar lägre vikt och ett reglage mindre på styret att hålla koll på. På ett system med singelklinga får du även alla växlar i en följd utan överlappningar vilket kan förekomma i system med framväxel.

Olika modeller passar olika grenar. Därför kan det vara bra att känna till de olika mountainbike-modeller som finns på marknaden.

 

XC SPORT

En cross country-favorit med en stadig dämpad framgaffel. Ett bra ingångsalternativ om man är ny inom mountainbike.

 

XC RACE

När det kommer till denna modell kan du välja på både crosscountry hardtail och cross country heldämpad. Låt smaken, farten och terrängen avgöra.

 

DIRT

Mountainbikes motsvarighet till BMX kallas dirt. Perfekt för snygga hopp och tricks.

 

TRAIL

Här har du en cykel som är till för de där tekniska och utmanande bitarna av terrängen. En fulldämpad variant som ger dig total kontroll på stigarna.

 

DOWNHILL

Downhill är precis vad det låter– att åka nedför. Här är det snabba hastigheter och adrenalin som gäller. Då krävs en heldämpad mountainbike med full kontroll.

 

ENDURO

Tänk dig en downhill-cykel där du även cyklar uphill. Ordentlig stötdämpning men lätt nog för att ta även den mest krävande backen. Detta är en mountainbike som är byggd för att hålla.

Vilken mountainbike passar dig?

 

Om plånboken tillåter rekommenderar vi alltid att man väljer en heldämpad mountainbike med kolfiberram. Det ger dig möjlighet att utveckla tekniken på en lätt cykel av hög kvalitet. Med det sagt beror det på vilken typ av åkning du vill ägna dig åt, samt vilken teknisk nivå du vill lägga dig på. En hardtail med aluminiumram kan vara precis vad du behöver. Är du osäker hjälper vi dig mer än gärna att hitta en cykel som passar dig och dina behov.

  • XC heldämpat
  • XC hardtail - race
  • XC hardtail - sport
  • Dirt
  • Enduro
  • Trail
Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan