Ingen butik är vald

Välj din närmaste butik
Barn som lär sig cykla på en balanscykel i en Sportsonbutik

Hur lär sig barn bäst att cykla?

När barnet ska lära sig cykla är en speciell och spännande tid för både barn och föräldrar. Det brukar gå bra hur man än gör, men vi har några råd som både snabbar på processen och viktigast av allt, gör det roligare för barnet att lära sig.

Vilken ålder ska barn börja cykla? Det finns ingen speciell ålder när barn ska lära sig cykla. Det beror helt på när barnet är redo, intresserat och hur engagerade föräldrarna är. I teorin kan man börja lära sig cykla redan när man kan gå.

Balanscykel eller stödjul?  Vi rekommenderar att börja med en balanscykel utan trampor, då det är bättre att lära sig hålla balansen innan man lär sig trampa. Balanscykel finns från ca 1,5 år upp till ca 4 år. Stödhjul är inte att rekommendera då barnet inte lär sig hålla balansen vilket är det viktigaste när man ska lära sig cykla.

Skapa intresse och engagemang. I början handlar det om att introducera konceptet cykel och bara låta barnet sitta på sadeln och bekanta sig med hela grejen. Efter ett tag brukar barnet börja gå omkring med cykeln utan att sitta på sadeln. Med tiden upptäcker barnet att man kan ta fart med fötterna och vips så börjar balansen komma. När du hjälper till som vuxen bör du inte hålla i sadel eller styre utan istället hålla i barnet t.ex. under armhålorna så att barnet självt tränar på att hålla balansen på cykeln.

Fotbroms eller handbroms? Fot- eller handbroms har sina för och nackdelar, inget avgjort bättre än det andra. Men fördelen med att ha handbroms redan på balanscykeln är att barnet lär sig bromsa med händerna från början och har med sig det när det är dags för pedalcykel.

Viktigast är att ha tålamod och en positiv inställning. Att lära sig cykla tar sin tid men är värt all möda.

 

SE BARNCYKLAR

Film: Hur lär sig barn bäst att cykla?

Spela filmen

Se fler frågor

Tillbaka till frågorna.

Hitta närmaste butik

Vi har 25 butiker runtom i landet.

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan