Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Boka service online
Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik
Barn som lär sig cykla på en balanscykel i en Sportsonbutik

Lär barnet att cykla på bästa sätt

Det är en spännande tid för barnet när det är dags att lära sig cykla. Det är förstås en speciell tid även för den som ska lära barnet. Man kanske har funderingar över hur man ska lära ut på bästa sätt. Det brukar gå bra hur man än gör, men vi har några råd som både snabbar på processen och - viktigast av allt - gör det roligare för barnet att lära sig.

Man börjar cykla när man är redo

 

Det finns egentligen inget exakt svar på frågan om vilken ålder som är bäst för barnet att börja cykla. I teorin kan man börja lära sig cykla redan när man kan gå. Det beror helt på när barnet är redo och intresserat, samt hur engagerad man är själv. Börja med att introducera konceptet cykel och visa själv glädje och intresse för det.

 

Springcykel hjälper till med balansen

 

Det finns vanligtvis två alternativ som förstacykel: 12-tumscykel med stödhjul eller springcykel utan stödhjul. En springcykel har inga trampor; barnet sätter istället fötterna i marken och ”springer”. Vi rekommenderar att börja med en springcykel, då det är bättre att lära sig hålla balansen innan man lär sig trampa. Springcykel passar barn som är cirka 1,5-4 år. Stödhjul är inte alltid att rekommendera då barnet inte lär sig att hålla balansen lika lätt och snabbt, vilket är det viktigaste när man ska lära sig cykla.

 

Att hjälpa till som vuxen

 

Börja med att låta barnet sitta på sadeln och bekanta sig med cykeln. Efter ett tag brukar barnet börja gå omkring med cykeln utan att sitta på sadeln. Med tiden upptäcker barnet att man kan ta fart med fötterna och vips så börjar balansen komma. När du hjälper till som vuxen bör du inte hålla i sadeln eller styret, utan istället hålla i barnet, till exempel under armarna, så att barnet självt tränar på att hålla balansen på cykeln.

 

Fördelen med att börja med handbroms

 

Fot- och handbroms har sina för- och nackdelar och det ena alternativet är inte nödvändigtvis bättre än det andra. Men fördelen med att ha handbroms redan på första cykeln är att barnet lär sig bromsa med händerna från början och har med sig den reflexen när det är dags för en cykel som endast har handbroms.

 

Skapa intresse och engagemang

 

I början handlar det som sagt om att introducera cykeln för barnet och skapa intresse för att lära sig. Viktigast är att ha tålamod och en positiv inställning. Att lära sig cykla tar sin tid men är värt all möda.

Film: Hur lär sig barn bäst att cykla?

Spela filmen

Se fler frågor

Frågorna om cykel är många. Vi svarar på några av de vanligaste.

Hitta närmaste butik

Besök din närmaste Sportson-butik för att få tips och råd av vår kunniga personal.

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan