Förmånscykel Jobba hos oss
Öppet köp så länge du vill

Ingen butik är vald

Cykelväljaren
Öppet köp så länge du vill
Välj din närmaste butik
Cykelbelysning för alla tillfällen

Cykelbelysning – Vad behöver du?

Vi pratar cykelbelysning! Vad behöver du, vad säger lagen, och vad gör man om någon glömt lyset på?

När nätterna blir långa och mörkret faller in är det dags att lysa upp vägarna med väl vald cykelbelysning.

Förr i tiden bestod cykelbelysningen av glödlampor och en dynamo som slirade på hjulet. Praktisk då belysningen alltid fanns på plats, men opraktiskt då glödlampan eller generatorn gick sönder rätt ofta och lampan slocknar när man står still.

Idag har led-lampor, light emitting diod, helt och hållet ersatt glödlampan i cykelbelysning både när det gäller lösa lampor och fastmonterade dynamolampor. Utvecklingen av lysdioder och batterier har gått fort så idag kan du få riktigt bra belysning i ett litet och smidigt format och många lampor kan du dessutom ladda via USB, precis som en mobiltelefon, vilket gör att du helt slipper hantera lösa batterier och särskilda laddare.

 

Vilken lampa behöver du?

Lagen säger att du måste ha vitt eller gult fast ljus fram och rött ljus bak som syns tydligt på 300 meters avstånd. Det innebär i praktiken att du klarar dig med en liten diodlampa om du ska vara laglig. Men, vill du synas tydligt för andra trafikanter så bör du ha något kraftfullare. Finns lumen angivet så tänk minst 100 lumen så syns du tydligt. Prismässigt får du räkna med ett par hundralappar för ett bra kit med fram och baklampa som gör att du syns bra.

FILM: Lär dig mer om cykelbelysning

Spela filmen

Se och synas

Inte bara synas utan även lysa upp vägen framför dig så behöver du något kraftigare från ungefär 300 lumen och uppåt. Personligen skulle jag rekommendera en lampa på ungefär 600 lumen. Den lyser upp tillräckligt bra för att du tydligt ska se vägen framför dig utan att för den delen gå till överdrift. Den kommer inte att helt att dränera din plånbok. Räkna med mellan 500 och 1000 kronor för en bra framlampa och glöm inte sen att matcha en bra framlampa med en bra baklampa.

 

Beckmörker i skogen?

Ska du ut och köra i skogen i beckmörker behöver du rejäla grejer. Då bör du ha en lampa på över 1000 lumen för att få ett bra ljus och kombinera gärna cykelbelysningen med en pannlampa.

 

Ljusstyrka – Lumen, lux, candela

Ljusstyrkan mäts i Lumen, lux eller candela vilket är tre helt olika sätt att mäta ljusstyrka på och ganska komplicerat samt mycket förvirrande. Kortfattat kan man säga att

• Lumen mäter hur mycket ljus en ljuskälla kan producera maximalt
• Lux mäter hur mycket ljus som faller på en specifik yta
• Candela mäter hur intensivt ljuset är i en viss vinkel.

Generellt innebär högre tal starkare ljus men ljuskäglans utformning är helt avgörande för hur starkt du upplever ljuset vilket tyvärr inget av måtten anger. Det bästa sättet att se hur en lampa faktiskt lyser är att gå till en cykelaffär och prova i butiken eller gå in på en sida på nätet som jämför olika cykelbelysningar som t.ex. bikelightdatabase.com

 

Montering och batteritid

Något du också ska tänka på när du köper belysning är om du kommer att ta av och på belysningen varje gång du cyklar, då bör du framför allt välja en lampa med enkel montering. Kommer belysningen att sitta kvar på cykeln eller om du ska köpa en kraftigare framlampa bör du titta mer på batterikapaciteten så att du inte behöver ta lös belysningen och ladda eller byta batterier så ofta.

 

Blända inte!

En mycket viktig sak att komma ihåg när du kör med belysning: blända inte dina medtrafikanter!Idag är cykelbelysning så pass kraftfull att bländande lampor kan bli ett riktigt problem även på cykelbanan. Kom ihåg att rikta belysningen mot vägbanan och inte i ögonen på mötande trafik.

Rekommenderat!
Bontrager
1 799 kr

Hitta rätt belysning för dig

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan