Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Boka service online
Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik

5 tips när du köper barnhjälm

Efter att ha köpt en barncykel är det precis lika viktigt att köpa en barnhjälm. Barn under 15 år måste ha hjälm när de cyklar. När det är dags att välja hjälm till barnet är det viktigt att ni provar ut en hjälm med god passform och att ni väljer en hjälm som barnet faktiskt vill ha på sig.

1. God passform

Prova er fram till den hjälm som passar bäst på barnets huvud. Den säkraste hjälmen för barnet är inte nödvändigtvis den som är bäst i test, utan den som passar bäst. Prova ordentligt och se hur hjälmen passar både med och utan mössa. Se även till att hjälmen har justeringsmöjligheter och att spännet sitter bekvämt under hakan.

 

2. Rätt färg

Färgen kan tyckas vara mindre betydlig, men det är viktigt att köpa en hjälm som barnet faktiskt gillar och därmed vill ha på sig. Att ta på sig hjälmen kan bli en evig kamp om barnet inte gillar den. Den energin sparar du bäst till cyklingen istället. Låt därför barnet vara med och välja rätt färg.

 

3. Grönt spänne

Håll utkik efter hjälmar med grönt spänne om ditt barn är under sju år. Det gröna spännet är gjort för att lösa ut om barnet skulle fastna och bli hängande vid lek i klätterställning eller träd. Spännet sitter däremot säkert vid fallskador. För att undvika strypskador rekommenderar vi alltid hjälm med grönt spänne för barn upp till sju år.

 

4. MIPS

MIPS är ett system som ger extra skydd för hjärnan om olyckan skulle vara framme. En hjälm utan MIPS skyddar också mycket bra, men leta gärna efter en hjälm med MIPS-teknologi med det extra integrerade skyddet inuti hjälmen. MIPS-skyddet är oftast gult och hjälmar med MIPS är tydligt märkta med logotyp.

 

5. Använd hjälm själv

Det är lag på att barn under 15 år måste ha hjälm på sig när de cyklar. Du som vuxen måste inte ha hjälm på dig, men självklart är det bäst att alltid cykla med hjälm, eftersom det dramatiskt minskar skaderisken vid en olycka. Som vuxen bör du dessutom föregå med gott exempel. Som vi vet gör barn inte alltid som du säger – de gör som du gör.

SE BARNHJÄLMAR

Film: 5 tips när du väljer barnhjälm

Spela filmen

Se fler frågor

Sportson svarar på dina vanligaste frågor om cykel.

Hitta närmaste butik

Prova hjälmen i butik. Hitta en Sportson-butik nära dig.

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan