Cykelhjälmar hos Sportson
Cykelhjälmen är det viktigaste inköpet efter att du har blivit cykelägare. Den är ditt främsta skydd mot allvarliga huvudskador. Alla cyklister bör ha hjälm på sig, men för barn under 15 år är det faktiskt lag på det. Tänk också på att hjälmen inte håller för alltid. Har du använt den i 3-5 år är det hög tid att köpa en ny. När du väljer hjälm bör du bland annat tänka på passform, användningsområde och synlighet. Hjälmar märkta med Folksam Bra Val är testade och rekommenderade i Folksams test för cykelhjälmar.
Så ska cykelhjälmen sitta
Den säkraste hjälmen är den som sitter bäst på ditt huvud. Den ska sitta tillräckligt hårt så att den inte hamnar snett eller ramlar av. Den ska täcka bakhuvudet, pannan och hjässan och inte sitta uppvinklad för långt bak på huvudet. Hitta rätt storlek på hjälmen genom att mäta din huvudomkrets med ett måttband. Mät omkretsen strax ovanför ögonbrynen där huvudet är som bredast.
Olika hjälmar passar olika användningsområden
Racerhjälmar är designade för att få en så aerodynamisk effekt som möjligt. De saknar vanligtvis skärm för att inte skymma sikten när man sitter framåtlutad på en landsvägscykel. MTB-hjälmar har istället vanligtvis en längre skärm för att skydda mot sol och lågt hängande grenar, samt fler hål för att öka ventilationen. Pendlingshjälmar lånar funktioner från båda världar för att passa olika ändamål.
Att tänka på när du väljer barnhjälm
Hjälmen ska passa barnet perfekt – det är viktigt att inte köpa en för stor hjälm som barnet ska växa i. Tänk på att barn ska bära hjälm oavsett om de har en springcykel, en vanlig barncykel, eller om de åker med i lådcykel eller barnstol.
För barn upp till sju år rekommenderar vi att välja en hjälm med grönt spänne, vilket innebär att spännet öppnar sig automatiskt om barnet skulle fastna och bli hängande vid lek.
Så fungerar en hjälm med Mips
Hjälmar med Mips har ett integrerat skyddssystem för hjärnan, som består av ett lågfriktionslager inuti hjälmen. Mips är konstruerat för att minska de rotationskrafter som kan uppstå vid sneda islag och minskar därmed risken för svåra hjärnskador.