Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Boka service online
Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik
Kvinna som cyklar i uppförsbacke på en racercykel

Ska det vara obekvämt att cykla racer?

Det korta svaret på frågan är: nej. Hela poängen med en racercykel är att sitta mer aerodynamiskt än på en standardcykel, det vill säga mer eller mindre hopvikt och framåtlutad, vilket kanske inte låter särskilt bekvämt, men väl i den positionen ska man däremot sitta så bekvämt som möjligt, annars blir det inte roligt att cykla. Att hitta bekvämlighet handlar mycket om att välja rätt cykelmodell och justera inställningen efter din kropp.

Bockstyre och smala däck

 

Racercykeln karaktäriseras av sitt krökta bockstyre och sina smala däck. Bockstyret är designat för att man ska få flera alternativa handpositioner och kunna variera sin ställning för att öka komforten. På så sätt får du tre olika grepp: brett grepp uppe på styret med händerna vid bromsarna, nere i bocken på styrets nedre del, eller smalt grepp uppe på styret. Det breda greppet är vanligast och ger dig bra kontroll och närhet till bromsreglaget.

 

Aero, allround eller komfort

 

Beroende på vad du ska använda din racercykel till finns det olika modeller att välja bland. Aero-racercyklar är designade för att minska vindmotståndet så mycket som möjligt och är ett vanligt val bland tävlingscyklister, där varje möjlig hastighetsfördel spelar in. Allround-racercyklar är i sin tur en lätt cykel som gör det enklare att ta sig upp för backar, vilket kan vara ett bra alternativ om du kommer att cykla i mer varierande terräng.

Är det istället viktigare för dig att ha en bekväm, stabil och trygg cykel på längre och varierande underlag kan en racer med komfortgeometri vara ett bra val. För den som vill ha en extra skjuts finns även el-racer, som är precis som en vanlig racer, fast med elmotor och batteri, vilket hjälper dig i backar eller om du cyklar i klunga med snabbare kamrater.

 

Rätt inställning av cykeln

 

Något som påverkar bekvämligheten på cykeln är inställningen. Detta handlar om att få rätt läge på styre och sadel i relation till pedalerna, så att du får en bättre kraftöverföring och minskar risken för skador. Det är värt att tänka till lite extra kring kontaktpunkterna för att få en bekväm åkställning. Varför inte investera i en professionell bikefit? På så vis får du en millimeterinställd inpassning så att du sitter perfekt.

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan