Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Boka service online
Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik
En Specilized elcykel med mittenmotor

Bästa motor på en elcykel – bak, mitten eller fram?

Elcyklar har antingen framhjulsmotor, mittmotor eller bakhjulsmotor. Det finns för- och nackdelar med alla varianter och vissa är mer populära än andra. Vilken passar dig?

Motorplacering i framhjulet

 

Framhjulsmotorn är enkel att montera och relativt billig, vilket också leder till att priset på elcykeln är billigare. Den är enklare att kombinera med fotbroms och alla typer av växelsystem. Dessutom får du tvåhjulsdrift. Motorn driver framhjulet och benen driver bakhjulet. Det ger dock inte en lika naturlig körkänsla.

Nackdelen? Framhjulsmotorn är inte lika kraftfull och är inte särskilt stark i uppförsbackar. Det är dessutom lite bökigare att laga punktering på framhjulet då den är svårare att få loss.

 

Motorplacering i bakhjulet

 

Bakhjulsmotor är också av den billigare varianten. Den ger ett bra grepp, känns oftast lite piggare och rappare och är något effektivare i uppförsbackar än framhjulsmotor. Eftersom cykeln drivs av bakhjulet precis som på en vanlig cykel får du också en mer naturlig känsla än framhjulsmotorn.

Nackdelen är även här att det blir bökigare att laga punktering på bakhjulet. Cykeln kan också bli baktung, särskilt om även batteriet är placerat bak. På grund av motorns placering går det inte att ha fotbroms.

 

Motorplacering i mitten

 

Mittmotorn är det mest populära alternativet, som även blir allt vanligare. Den driver direkt på pedalerna vilket gör att motorn kan utnyttja cykelns egna växlar och blir därför väldigt stark och effektiv i uppförsbackar. Den känns också mer som en vanlig cykel då den använder en sensor som förstärker kraften som du trycker på pedalerna. Du får en naturligare kraftöverföring och cykeln beter sig mer förutsägbart.

Eftersom cykelns ram måste vara anpassad efter motorn blir priset något högre på elcyklar med mittmotor. Detta har dock många fördelar. En centermotor ger cykeln en lägre och mer centrerad tyngdpunkt, vilket ger en bättre balans. Eftersom ramen redan är byggd specifikt för en elcykel är det också vanligare att batteriet är integrerat i ramen och det går även att tillverka cyklar med en kraftfullare motor.

Hitta din elcykel

  • El-hybrid
  • Elcykel standard
  • El-lastcyklar
  • El-MTB
Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan