Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Boka service online
Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik

Skötsel av elcykel

 

Elcykeln behöver samma skötsel som en vanlig cykel. Komponenter som däck, kedja och bromsar är ofta något förstärkta för att klara den ökade farten, tyngden och körsträckan som elcykelns brukande ofta innebär. Dock ska man vara medveten om att förstärkta komponenter ändå kräver samma tillsyn och service som en vanlig cykel. Eftersom elcykeln är stor, tung och går fort är det av yttersta vikt att man sköter om den.

Många elcyklar används dessutom frekvent och på långa sträckor. Därför uppnår man ofta serviceintervallerna i sträcka innan årsintervallerna infaller. De flesta moderna cyklar har påminnelsessystem för detta, men många enklare eller äldre modeller har inte det. Du ansvarar själv för att hålla koll på serviceintervallerna. Missar man service kan man riskera att förlora garantier på sin cykel.

Alla elcykeltillverkare har olika skötselråd. Det åligger dig som ägare/brukare att ta reda på just din cykels skötsel- och serviceintervaller.

 

Underhåll av elcykelbatteri

 

Elcykelns batteri är relativt enkelt att sköta om, men blir dyrt att ersätta om man gör fel. Följ dessa råd för att säkerställa att ditt batteri mår bra:

 

  • Låt aldrig batteriet stå urladdat. Skulle det ladda ur ska det laddas så fort det bara går. Står det tomt för länge riskerar det att dö eller få kraftig påverkan på livslängden
  • Vid längre förvaring, se till att batteriet håller en laddningsgrad på mellan 50–80%
  • Ladda alltid batteriet i rumstemperatur. Sätt heller aldrig ett kallt eller varmt batteri på laddning, utan låt det anpassa sig
  • Tappa inte batteriet. Ett skadat batteri är en stor brandrisk och bör inte användas

 

Elcykelns motor

 

Det finns två huvudsakliga typer av drivsystem idag: navmotor och mittmotor.

Navmotorn sitter vanligtvis i framhjulet, men även bakhjulsvarianter förekommer. Den kräver inget mer än allmän renhållning från dig som ägare/brukare. Däremot har de allra flesta drivsystem serviceintervaller som måste skötas om. Dessa är vanligen angivna i tid- eller sträckintervall, beroende på vad som inträffar först.

Mittmotorn sitter ihop med vevpartiet och har i de flesta fall inga serviceintervaller att följa. De större etablerade märkena (Bosch, Shimano, Brose, m.fl.) är generellt sett driftsäkra och välfungerande. Kontrollera vad som gäller för just din cykel och följ råden därefter. Vanlig yttre tvätt och underhåll brukar räcka.

 

Underhåll av elsystemet

 

Själva elsystemet kräver inget underhåll i sig. De flesta system behöver dock mjukvaruuppdateringar årligen av Sportsonverkstad för att vara aktuella med versioner och funktionalitet.

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan