Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Boka service online
Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik

Skötsel av däck och slang

 

Ett lågt däcktryck rullar trögare, sliter ut däcket snabbare samt ökar risken för punktering. Däcktrycket står alltid angivet på däcksidan. I de flesta fall är det rekommenderat att pumpa upp till maxtryck. Kom ihåg att däck tappar luft över tid, hur man än gör. Vi rekommenderar att kontrollera däcktrycket ungefär en gång i månaden.

Hur länge håller ett däck?

Det är omöjligt att svara på hur länge ett däck håller. Det beror helt på vad det är för cykel, hur den används samt yttre faktorer som förvaring och väderlek. Däcken på mountainbike och barncyklar slits ofta snabbare än på övriga cyklar, då dessa ofta körs med lägre tryck och får utstå en hel del påfrestningar i form av däcklåsningar, hårda inbromsningar och skarp kurvtagning. På vanliga cyklar som används i transportsyfte på väg kan ett däck hålla i många år – under förutsättning att man tagit hand om det.

Förvaring av däck

Däck som inte används för tillfället (tänk vinterdäck under sommartid) bör förvaras i rumstemperatur och borta från direkt solljus. Ett uppvärmt garage/förråd eller liknande är optimalt. Tvätta alltid av däcken från salt, vägdamm och annan smuts innan långtidsförvaring.

Hur förhindrar man punktering?

Det går aldrig att helt förhindra punktering, men för att motverka punktering så långt som möjligt gäller följande:

 

  • Rätt däck för ändamålet
  • Rätt lufttryck
  • Bra skick på däcken (slitna och/eller torrspruckna däck är ej att rekommendera)

 

Ser du till att hantera däcken enligt dessa råd har du gett dig själv en god chans att undvika majoriteten av punkteringar. Skulle du trots det få punktering kan du alltid besöka närmaste Sportsonverkstad för hjälp. Lagning av punktering är ett av de vanligaste jobben i våra verkstäder och medför inte någon större kostnad.

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan