Förmånscykel Jobba hos oss
Öppet köp så länge du vill

Ingen butik är vald

Cykelväljaren
Öppet köp så länge du vill
Välj din närmaste butik

Så undviker du frusna växlar

Cyklar du på vintern? Ibland händer det att inte bara kroppen fryser... Ett problem som dyker upp på vintern för cyklister är att växlarna fryser fast. Anledningen är att det bildas kondens i vajerhöljet som sedan fryser vid minusgrader och gör att växelvajern fastnar.

Image not available

Smörjport för växelwire

Så undviker du fastfrusna växlar

 

Cyklar du på vintern? Ibland händer det att inte bara kroppen fryser…

Ett problem som dyker upp på vintern för cyklister är att växlarna fryser fast. Anledningen är att det bildas kondens i vajerhöljet som sedan fryser vid minusgrader och gör att växelvajern fastnar.

Detta drabbar vanligtvis standardcyklar med tre, sju eller åtta växlar då dessa cyklar ofta har heldragna vajerhöljen där kondensen inte har möjlighet att rinna ut. På hybrid- och racercyklar löper vajer normalt fritt utan hölje och klarar sig därmed bättre.

Ett sätt att slippa detta problem är att montera en smörjport (som vi ibland kallar Nexus Vinterkit) på vajerhöljet. Den består av en T-koppling med smörjventli som monteras strax ovanför vevpartiet. Då kan man enkelt spruta in olja i vajerhöljet som tränger undan kondensen och smörjer vajern. Anledningen att man monterar det ovanför vevpartiet är att mest kondens samlas där vajer och hölje passerar under vevpartiet.

Att montera en smörjport kostar ca 300kr och ett bra tips är att passa på att byta ut både vajer och hölje när ändå allt ska tas loss. Då hamnar du på ca 400-450kr. Kom också ihåg att köpa med dig en burk teflonbaserad olja om du inte har sen tidigare.

Smörj in vajern regelbundet när det börjar bli minusgrader eller när behov uppstår och njut av perfekt växling i snö och kyla.

Obs! Ibland kan det även bildas kondens i själva växelnavet som fryser och ställer till det. Då behöver du lämna in cykeln på navservice där vi öppnar upp, rengör, torkar och fettar in så att det fungerar perfekt.

Hitta din verkstad för att installera smörjport

Smörjport för att förhindra frusna växlar

Spela filmen
Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan