Öppna och Signera med BankID för att genomföra beställning.

Ingen butik är vald

Välj din närmaste butik

Så blir du av med skrikande bromsar

Skivbromsar är effektiva och slitstarka och  finns idag på cyklar i alla prisklasser. Inte så konstigt kanske, skivbromsar är överlägset effektivare än v- och rullbroms. De ger stor bromsverkan med liten kraft. Skivbromsar dras dock med ett välkänt problem, dom kan börja skrika. Detta gäller alla typer av skivbromsar på olika fordon. Bilar, motorcyklar, lastbilar, bussar, tåg osv. Inte nog med att det är väldigt irriterande med skrikande bromsar, det kan även försämra bromseffekten.

Skivbromsar är effektiva och slitstarka och  finns idag på cyklar i alla prisklasser. Inte så konstigt kanske, skivbromsar är överlägset effektivare än v- och rullbroms. De ger stor bromsverkan med liten kraft.

Skivbromsar dras dock med ett välkänt problem, dom kan börja skrika. Detta gäller alla typer av skivbromsar på olika fordon. Bilar, motorcyklar, lastbilar, bussar, tåg osv. Inte nog med att det är väldigt irriterande med skrikande bromsar, det kan även vara tecken på större problem som kan försämra bromseffekten.

Grundorsaken till skrikandet är att det uppstår vibrationer som blir till ljud. Det finns flera olika anledningar till detta. Många gånger försvinner skrikandet av sig självt efter ett tag. Detta gäller speciellt om du har en helt ny cykel. Då kan bromsen behöva ”köras (bromsas) in” ett några mil.

Smuts, fett, olja

Den absolut vanligaste orsaken är att det kommit smuts, fett eller olja på bromsskivan och det bildats en glatt hinna som gör att klossarna inte får bra grepp utan istället börjar vibrera och därmed skapar ett skrikande ljud. Detta är mycket lätt hänt om man t.ex. använder sprayolja för att smörja kedjan.

Många gånger försvinner det av sig självt när man använder bromsen och smutsen nöts bort. Skulle det inte försvinna av sig självt så är det rengöring som gäller.

Har man mekaniska skivbromsar kan man göra det själv om man gillar att meka. Har man hydrauliska bromsar bör du lämna in cykeln till verkstad. Har man tagit loss bromsklossarna på en hydraulisk broms är risken att man kommer åt bromshandataget och bromsoljan läcker ut. Då måste cykeln till verkstad för påfyllning och justering av bromsoljan vilket är både komplicerat och kladdigt.

Bromsskivan tas loss och rengörs med sandpapper och ett speciellt rengöringsmedel t.ex. bräkleen som inte lämnar några rester efter sig. Bromsklossarna tas också loss och rengörs med fint sandpapper för att få fram fräscht material. Ibland kan man även bränna bort smuts med en liten brännare men det är inget du bör göra hemma.

När man monterar ihop skiva och klossar igen är det mycket viktigt att man monterar det korrekt och precist. Fel- eller slarvigt monterade bromsar är nämligen en annan om än inte så vanlig orsak till skrikande bromsar. Klossarna måste vara perfekt centrerade och skivan korrekt åtdragen.

Bromsa kort och hårt

En annan vanlig orsak till skrikande bromsar är om man bromsar försiktigt hela tiden. Då bildas en glatt yta på bromsbeläggen som kan skapa skrikande ljud. När man kör med skivbromsar ska man bromsa kort och hårt, då mår bromsarna bäst. Detta gäller för övrigt även på bilar. Vet du med dig att du bromsat försiktigt hela tiden så prova att börja bromsa mer distinkt och se om ljudet försvinner.

Bromsklossar och skiva

Om inte skrikandet försvunnit efter rengöring, korrekt montering och bra bromsteknik så är det dags att prova byta delar. Ytterligare en inte så vanlig orsak till skrikande är nämligen materialet, att klossar och skiva inte funkar bra ihop. Många gånger handlar det dock om att det kommit olja på bromsbeläggen. Olja absorberas av beläggen och det går inte att rengöra, då måste man byta.

Man kan prova att byta bara klossar men det bästa är att byta både klossar och skiva samtidigt då klossar och skiva nöts ihop.

Bromsa ordentligt och hålla skivorna rena så har du bromsar med fantastisk effektivitet och lång hållbarhet som gör cyklingen både roligare och säkrare.

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan