Sök

Start

|

Magasin

|

Träning och hälsa

|Intervju med tävlingscyklisten Emma Belforth

Träning och hälsa

Intervju med tävlingscyklisten Emma Belforth

Vår officiella partner Emma Belforth har inte alltid varit aktiv inom cykelvärlden, men hon är en van atlet. Vi pratade mer med Emma om hennes framgångar inom cykling och hennes planer för framtiden.

Träning är inget nytt för Emma Belforth. Hon har ägnat sig åt löpning på elitnivå hela livet och började cykla sporadiskt som rehab och alternativ träning när skador kom i vägen för löpningen. När sonen sedan började cykla mountainbike som 5-åring började hon först följa med och springa, men köpte sedan en egen mountainbike för att kunna vara med på träningar och cykla med barnen.

2018 ställde hon upp i sin första tävling i motionsklass. Då kom hon sist, men sedan dess har hon arbetat sig uppåt och tagit sig an större utmaningar. Hon började träna mer 2019 och gjorde både cykel- och löpsäsong det året. Sedan dess har hon börjat satsa mer på cyklingen och har de senaste två säsongerna tävlat i elitklass, vilket gått över förväntan.

I svenska XCO-mästerskapet slutade hon på andra plats och vann även pallplatser på 2021 års XCM och XCO. Hon har även blivit ett framstående namn inom e-cykling och slutade senast på sjunde plats i VM i e-cykling 2022. Från oktober till februari ägnar Emma mycket tid åt e-cyklingen och resten av året skiftar fokus till utomhusträning inom mountainbike och cyclocross. Emma är utbildad fystränare och jobbar även med träning som coach, något hon har haft stor hjälp av som cyklist.

Vad är det bästa med cykling som sport?

- Det som skiljer cykling från andra sporter är att man kommer längre när man cyklar. Löpning har en stor belastning på kroppen och man kan lätt få mycket skador. Kroppen tål mer träning när man cyklar, vilket passar mig som tycker om att träna. Man kommer ut, man ser mer och man kan göra det tillsammans. Jag cyklar mycket med min familj och där har cyklingen ett bredare åldersspann. Just när det kommer till MTB har det också varit häftigt att kunna lära sig något nytt som 36-åring, att lära sig att åka i skogen.

Var hittar du motivationen till att träna?

- Jag har aldrig gjort något annat i hela mitt liv och är aldrig sugen på att göra något annat. Därför har jag väldigt sällan problem med att hitta motivation. Jag tränar för att prestera, men även för att orka med vardagen och vara en bra mamma. Man får energi, utöver tävlandet. Det ger så himla mycket.

Som cyklist har jag haft mycket hjälp av mitt jobb som coach på Aktivitus, framför allt när det gäller inspiration. Att våga börja. Jag jobbar mycket med motionärer och idrottare och det är inte alla som drivs av mål. Jag är själv målinriktad, men ett mål behöver inte ha med prestation att göra. Det kan ha att göra med en vilja att få mer ork eller vara mer aktiv. Det ska vara ens egna mål, inte mål som man tror är bra eller som kommer från någon annan, för det leder inte till att man vill uppnå dem. Då är man inte tillräckligt motiverad. Själv tänker jag inte att jag måste träna, utan jag tränar för att jag tycker om det och mår bra av det. Det är det som är min motivation.

Inom MTB är det viktigt att ta det på sin egen nivå. Börjar man med för svåra grejer blir det inte roligt. Cykla en lätt stig till att börja med och kör om igen, så klarar man det till slut. Man måste också ha bra utrustning – annars blir det inte kul.

Emma Belforth

Hur kom du in på e-cykling?

- E-cykling som träningsform var något jag halkade in på. Min man började med det och jag sa först ”aldrig i livet”, men kände sen att det var jättebra träning. Som småbarnsmamma är det lättillgängligt och jag kan träna när barnen är hemma. Det är också en social sport som har täckt upp när man inte har kunnat gå på gemensamma träningar under pandemin. Man har fortfarande ett team. Sen började jag prestera bra och blev tillfrågad att vara med i ett team i proffsklassen, vilket ledde mig vidare till VM.

Hur förbereder du dig inför ett lopp?

- Det beror på loppet. E-cykling tävlar och tränar jag flera gånger i veckan, men man kan inte prestera på topp varje gång, utan man sparar sig till de gånger där det gäller. Det är nästan mer förberedelse att cykla inomhus än utomhus, eftersom det är mer tekniska prylar som man måste hålla koll på. Det kan hända något med uppkopplingen, eller att skärmen slocknar. Inom e-cykling behöver man läsa på racebooken, bekanta sig med reglerna och göra invägning. Man behöver ha koll på utrustning och laddning, och trainern ska vara uppdaterad.

Vad har du lärt dig från e-cyklingen?

- E-cykling och vanlig cykling är två helt olika sporter, som har lika många likheter som skillnader. Precis som i verkligheten är det en fördel att ha en bra fys och starka ben, att vara lätt och kort när det är kuperat, eller att vara större när det är platt underlag.

Många bra cyklister har testat e-cykling och under VM var det många proffs som blev frånkörda. E-cykling grundar sig i ett dataspel och kan man inte spelet kan man inte heller prestera. Det handlar inte bara om fys, så det är inte bara att sätta sig och köra Zwift om man inte vet hur det fungerar och vilka tillägg man kan använda. För min del har jag lyckats bli bra på både e-cykling och utecykling eftersom jag har tränat på båda. Man blir bra på det man tränar på.

Några nybörjartips för den som vill börja med e-cykling?

- Man måste ha utrustning. Det krävs en bra trainer eller smartbike. Man måste också köra lite för att lära sig hur man ska agera i spelet. Det är ett stort kliv att våga börja tävla, men det finns tävlingar dygnet runt och man kan tävla som träning för att lära sig spelet. Det är lättare att ta steget till tävling när ingen ser en. Träna i olika kategorier för att se vad som funkar. Det är bara att testa och köra.

Bästa cykelminnet?

- När jag började 2018 och bara hade gjort några få tävlingar övertalade min man mig att följa med på SM i masterklass. Jag ramlade först av 18 gånger, men jag övade och övade och sen när det var dags så kunde jag det. Inom MTB finns det alltid A- och B-spår och jag tog alla B-spår. Ändå kom jag trea och det var det största. Att jag kom trea i masterklass fast jag var helt ny på MTB var en häftig känsla. Det inspirerade mig till att fortsätta tävla och gjorde att jag fick upp ögonen för att börja cykla på riktigt.

Vad har du för framtidsplaner?

- Det är mycket jag vill göra. Det skulle vara kul att få representera Sverige i ett MTB-mästerskap. Jag tävlar primärt för att det är roligt, men jag vill hela tiden förbättra mig. Den här säsongen hoppas jag på att fortsätta utvecklas inom XCO och fortsätta köra mer långlopp. Jag är generellt bättre nu och har större möjlighet att placera mig inom långlopp. Det är väldigt kul att få tävla och jag hoppas att tävlingssäsongen blir av i år. Sen kommer jag köra SM och VM i e-sport till vintern.

Inom löpning kan man ha som mål att springa milen på 35 minuter, men det är svårare inom MTB – man kan göra en jättebra tävling och ändå komma tia. Jag sätter inte mål som någon annan kan påverka, utan jag tar varje tävling för sig. Jag vill fortsätta utvecklas och förbättras, och tävla så länge som möjligt.