Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Boka service online
Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik
Två vänner som cyklar

Rätt utrustning till cykelträningen

Cykling är en materialsport. För att kunna prestera på topp behöver du ett vettigt fordon och rätt utrustning. Det blir dessutom så mycket roligare att cykla när utrustningen känns bra. Om du vill börja satsa mer på din cykelträning och kanske delta i ett cykellopp är det därför viktigt att du börjar tänka på vilken utrustning du behöver, från cykeln till kläderna.

Allt börjar med rätt cykel

 

Utan cykeln kommer du inte långt. Om du precis börjat växla upp din träning eller vill börja träna inför ett cykellopp är rätt cykel oerhört viktigt för att känna cykelglädje. Det räcker inte att låna grannens cykel i samma storlek. Vi är alla byggda olika och det är inte bara längden som spelar in. Man bör tänka till kring alla kontaktpunkter och anpassa så gott det går. Kroppen är inte anpassad för att cykla och därför behöver du anpassa cykeln efter din kropp. Ska du ägna dig åt mountainbike behöver dessutom fjädringen ställas in så att den passar din vikt.

Uppsök gärna din lokala cykelbutik för bike sizing och tips. Ska du cykla riktigt långt kan du också överväga att investera i en ingående bike fit. Du behöver inte spendera multum, men det lönar sig helt klart att spendera lite mer pengar på en bra cykel i rätt storlek, som är servad och inställd för din kropp.

 

Investera i en bra hjälm

 

Det första du behöver investera i är en riktigt bra hjälm. Passformen är viktigast här, men det är också värt att tänka på att vikt och ventilering spelar in. Vissa hjälmar är särskilt anpassade just för mountainbike eller landsväg. Racerhjälmar har en mer aerodynamisk utformning, särskilt de hjälmar som är framtagna för triathlon, medan MTB-hjälmar skyddar mot sol och kvistar.

MET Rivale Mips

"Var inte rädd för att se ut som en cyklist"

Specialized S-Works 7 Lace

Välj kläder anpassade just för cykling

 

Cykelkläder skiljer sig från vanliga träningskläder eftersom formen är anpassad efter hur man sitter på en cykel. Tröjorna har vanligtvis längre ärmar och ryggslut, och byxorna vaddering. Välj kläder i praktiska funktionsmaterial som tål väder och vind – ska du delta i ett längre lopp är det värt att investera lite extra i fukttransporterande material och vind- och vattentäta kläder.

Om du ska tillbringa mycket tid på sadeln behöver du bra cykelbyxor med padding, inte vanliga löpartights. Tänk på att cykla med byxorna innan loppet så att vadderingen hinner forma sig.

Ett par cykelglasögon skyddar inte bara mot solen. Cyklar du MTB får du ett ökat skydd mot lågt hängande kvistar och smuts, och cyklar du på landsväg skyddar du ögonen från sprättande grus och insekter. De förhindrar även att dina ögon börjar tåras av vinden, vilket påverkar din sikt.

 

Pedaler och skor efter cykeltyp

 

Skorna är en viktig del, särskilt för dig som tänkt använda clipless-pedaler där du klickar i och ur skon. Clipless-pedaler ger dig större kraft och effektivitet när du cyklar eftersom du använder fler muskler i uppåtrörelsen istället för att lägga all kraft på nedtrampet. Till MTB används vanligtvis SPD-pedaler, som är dubbelsidiga. Till landsväg används SPD-SL-pedaler, som är ensidiga och har större anläggningsyta.

Cykelskorna ska sitta bekvämt och tight, utan att klämma. Racerskor har en stenhård sula och är helt anpassade för cyklingen. MTB-skor är också styva, men är vanligtvis lite snällare att gå i.

 

Tänk på att provköra utrustningen

 

Om du ska delta i ett lopp är det en bra idé att börja tänka på utrustningen i god tid. Tänk också på att träna tillräckligt mycket med utrustningen du faktiskt tänkt använda på loppet, så att du vet att den funkar. Känns sadel och pedaler bra? Sitter skorna som de ska? Det är bättre att testa innan, än att du upptäcker på loppdagen att något inte sitter som det ska efter ett par timmar i sadeln – tråkigt att behöva bryta på grund av det. Sist men inte minst, var inte rädd för att se ut som en cyklist! Med rätt utrustning blir cyklingen så mycket roligare och effektivare.

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan