Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Boka service online
Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik
En grupp cyklister

Lyckas med din cykelträning

Cykling är en träningsform som är tacksam för kroppen. Om du redan är en inbiten cyklist vet du att det finns mycket cykelglädje och gemenskap att hämta i sporten. Är du nybörjare kanske du snarare funderar på hur du ska växla upp från pendling till träning. Men hur ska man tänka om man vill börja satsa mer på cyklingen som träningsform och kanske till och med delta i sitt första cykellopp? Vägen till ditt personbästa har bara börjat.

Var realistisk med din träningsplan

 

All träning är bra träning – så långt är vi alla överens. Däremot gäller det att hitta en hälsosam träningsmängd, där du får tillräckligt med utmaning och kan se framsteg, utan att för den delen trötta ut dig och totalt förlora cykelglädjen, särskilt om du vill träna inför ett lopp.

Det finns inget exakt svar på hur långt innan ett lopp som du måste börja träna. Det beror på allt från din nuvarande form till hur mycket tid du faktiskt kan lägga på träningen. Var därför realistisk när det kommer till tid och resurser. Fundera över hur din vardag och fritid ser ut och lägg därefter upp en träningsplan som funkar just för dig. Ska du cykla långt behöver du vara villig att lägga mer tid, så att du får in de längre passen, snarare än bara en halvtimme här och där.

 

Gör träningen roligare och hitta bra träningskamrater

 

Det kan kännas tufft ibland, så fundera på hur du kan göra det roligt när motivationen tryter. Det måste faktiskt inte vara stenhård träning jämt. Vissa rundor kanske behöver vara en fikarunda. Andra gånger kanske det hjälper att cykla till en fin utsiktsplats.

Även om cykling i många fall är en ensamsport är det fortfarande en social sport med stor gemenskap, så gå inte miste om den sociala biten. Den är till stor hjälp för motivationen. Hitta en eller flera träningskamrater som är jämnstarka med dig, så att ni kan pusha varandra. Om du ska cykla ett lopp kan det hjälpa motivationen att träna med någon som också ska cykla loppet. Har du ett bra gäng med dig på vägarna kan ni dessutom öva på att cykla i klunga. Är det istället mountainbike i skogen som gäller så kanske ni inte kommer att cykla i samlad grupp, men då kan ni istället komma överens om en uppsamlingsplats och stämma av under cyklandet.

 

Varva cyklingen med andra träningsformer

 

Det är viktigt att bygga upp en bra grundstyrka och inte alltid använda samma muskler och rörelsemönster. Tänk därför på att varva cyklingen med andra träningsformer som du gillar. Kanske ett styrkepass, löpning eller simning. Om du tycker att det är trist att cykla ute när det är mörkt och kallt så kan du ändå få in träningen om du bokar in ett par inomhuspass istället. Glöm inte corestyrkan – att vara stark i rygg och mage är viktigt för att orka hålla sig uppe på cykeln och den styrkan får man inte på köpet när man cyklar.

Om du ska cykla långlopp behöver du vara ute och träna längre sträckor för uthålligheten, men du behöver kanske inte lägga mängder av tid på explosivitet. Ska man däremot bli duktig i uppförsbackarna krävs även att träna intervaller. Tänk på att inte trötta ut dig för mycket i början. Om du är osäker på din form kan det vara en god idé att ta en växel lättare än den som känns bäst för stunden, så att du räcker längre.

 

Förbered dig mentalt och fokusera på dig själv

 

Mängden träning är viktig för den mentala förberedelsen, eftersom man behöver ha koll på om man faktiskt kommer att klara av den utvalda sträckan. Detta är extra viktigt om du ska delta i ett lopp, så tänk därför på att köra några längre pass innan det är dags.

När du förbereder dig mentalt som motionscyklist gäller det att inte övertänka eller titta för mycket på vad andra gör. Fundera över vad som fungerar bäst för dig. Blir du taggad av cykelklockor, pulsdator och att mäta framgångarna, eller känns det bara stressigt att titta på siffror? Hitta en balanserad och sund nivå där du fortfarande känner glädje inför att cykla – det är trots allt inte dyra prylar som gör dig snabbare, utan antal timmar på sadeln. Njut av gemenskapen och tänk på att den som är ute och cyklar har roligare än den som inte är ute och cyklar.

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan