Förmånscykel Jobba hos oss
Öppet köp så länge du vill

Ingen butik är vald

Cykelväljaren
Öppet köp så länge du vill
Välj din närmaste butik

Rätt cykelkläder för kyligt väder – Vintercykling

Vintercykling blir så mycket roligare om du har rätt kläder för cykling i kyla. Vi guidar dig genom plagg för plagg så att du hittar dina bästa kläder för vintercykling.

Cykelkläder för vintern

 

Allt fler svenskar väljer cykeln i sin vardag, dels för att snabbt och smidigt transportera sig själv men även för träningen skull. Dock är det fortfarande många som drar sig p g a kylan. Många tycker det är komplicerat att klä sig rätt, och när det finns mycket att välja på (som det gör) är lätt att det blir för mycket.

Nyckeln är att klä sig smart, lager på lager så att man enkelt kan anpassa efter förändringar i både väder och kroppstemperatur.
Många förbiser också funktionskläderna som faktiskt är anpassade för cykling och inget annat. Det handlar inte bara om funktionella material som andas men ändå håller både vind, kyla och fukt utanför utan även hur kläderna är sydda för att passa en kropp som sitter på en cykel.
Vi går igenom plagg för plagg!

 

VINTERSKOR

Dessa är inte bara fodrade för att hålla värmen utan har även ett grövre mönster för bättre grepp på pedalen. De har även ett ordentligt skaft som sluter tätt mot benet för att förhindra att det kryper in fukt, snö och kyla. Värt att tänka på är att sulorna på cykelskor är hårdare än traditionella skor och dessutom öppna under för att man ska kunna fästa sina SPD-klossar. Det innebär också att de släpper in just kylan underifrån – Ett par varma sulor som blockerar drag och håller värmen är att rekommendera.

För den som kanske bara cyklar de finaste vinterdagarna så är ett par skoöverdrag ett vettigt alternativ. Vid vardagligt användande så slits de dock snabbt och vi rekommenderar att du köper ett par riktiga vinterskor som istället håller i flera år. Se till att det är gott om reflexer på skorna då dagsljuset under vintern försvinner snabbt. Dessutom syns ett par reflexklädda fötter med ordentligt rundtramp väldigt effektivt i bilarnas strålkastarsken.

 

HANDSKAR

Håll händerna varma och torra så blir det roligare. Dessa finns i många olika varianter och är ofta anpassade för specifika väderförhållanden. Därför innehåller en komplett vintergarderob för cyklister allt från ganska tunna vattenavvisande till riktigt tjocka och varma. För de riktigt kalla dagarna så finns det handskar som är försedda även med en innerhandske. Även här är reflexer ett effektivt sätt att hålla sig synlig i trafiken.

 

BYXOR

Vinterbyxorna är oftast av det tjockare slaget för att lättare hålla värmen. Samtidigt så är det ett plagg som sitter tight vilket gör att vindeffekten kyler en del i sig. De riktigt fina byxorna är vindtäta på framsidan för att inte släppa in fartvinden, de ska dock inte vara täta runt om då det oftast bidrar till att det blir för varmt.

För att byxorna ska hålla sig på plats och samtidigt hålla tätt är det bra om de har hälla som går under foten. Även bra om de har hängslen som gör att byxan täcker lite högre upp över rygg, njurar och inte bildar någon öppen glipa med naken hud. Reflexer i sömmar eller mönster är naturligtvis bra så att man syns och gärna då att det är stående linjer snarare än liggande. Detta för att en stående linje syns lättare när den förflyttar sig i sidled.

JACKAN

Cykeljackor är sydda med längre ärmar än en traditionell jacka för att de ska täcka bra när du sitter framåtlutad på cykeln. Vindtätt på framsidan men inte lika tätt på ryggen är att föredra. Detta för att kroppsvärmen du bygger upp när du plogar fram i snön ska kunna ta vägen någonstans.

En ryggsäck med extrakläder värmer gött på ryggen men se gärna till att det är en liten luftspalt mellan ryggsäcken och ryggen för värmeregleringens skull. Reflexer på framförallt ärmarna är att föredra, då syns du tydligt vid signal om att du ska svänga.

 

HUVUDET

Huvudet är kroppens skorsten och väldigt stora mängder av överskottsvärmen släpps ut denna vägen. Här är det precis som med jackan och byxorna viktigt att hålla fartvinden borta så vindtätt är att föredra men se till att det även andas så att inte knoppen blir kokt. För de riktigt hemska vinterdagarna är en sk balaclava ett bra komplement då den även täcker mer av ansikte och hals.

Så, känner du dig peppad och redo? Kom ihåg att en stor fördel med att cykla på vintern är att det är många som väljer andra färdmedel. Trängseln ute på cykelbanorna är inte lika stor under vintern och det finns gott om utrymme att nöjt sladda omkring och berömma sig själv för att man är en av de riktigt hårda som valt cykellivet på riktigt.

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan