Öppna och Signera med BankID för att genomföra beställning.

Ingen butik är vald

Välj din närmaste butik
Blinkande framlampor

Får man cykla med blinkande framlampa?

Man kanske syns bättre, men är det verkligen tillåtet att cykla med blinkande framlampa?

FILM: Vad säger lagen om blinkande framlampor?

Spela filmen

Blinkande framlampa är en kontroversiell punkt bland cyklister. Många tycker att det är irriterande, medan vissa tycker att det är bra för att uppmärksamma sin närvaro extra mycket. Men är det ens lagligt?

Detta varierar runtom i Europa. I Holland till exempel är det inte tillåtet med blinkande framlampa., medan i Danmark är det okej om den blinkar mer än 200 gånger i minuten. I Sverige är dock lagen tydlig på den här punkten: blinkande framlampa är alltid olaglig, men du får ha blinkande lampa bak om den blinkar mer än 200 gånger i minuten

Så varför finns den? Jo, det inte av säkerhetskäl som  den kom till, utan av batteriskäl. När diodbelysningen kom var den avsevärt mer strömkrävande än den är idag. Så för att få till en bra batteritid la tillverkarna till blinkfunktionen och kunde därmed öka batteritiden rejält, både till det dubble och tredubbla.

Ökar det synligheten? Enligt forskningen ger blinkande framlampa faktiskt ökad synlighet i stadstrafik, däremot inte på med landet med lite trafik.

Nackdelen dock är att det är svårt att bedöma hastighet och riktning på ett blinkande. Blinkandet tar också uppmärksamhet från annan trafik som du uppmärksammar mindre och den extra uppmärksamhet som blinkandet ger är onödig om du har en bra framlampa som lyser odentligt.

När det gäller baklampan så ger blinkandet ingen extra synlighet i stadstrafik och på landet med lite trafik ger den till och med sämre synlighet jämfört med fast ljus. Sammantaget kan man säga att nackdelarna överväger och lagen är tydlig på den här punkten: ljus fram skall vara fast.

 

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan