Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Boka service online
Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik

Ellära om elcyklar

Elcyklarnas värld kan vara förvirrande. Hur ser man till att elcykeln har så lång räckvidd som möjligt? Det är många faktorer som spelar in, som bland annat temperatur, lutning och vikt.

Många faktorer påverkar elcykelns räckvidd

 

En elcykel ger dig extra kraft när du behöver den, i upp till 25 km/h. Cyklar du fortare än så frikopplas motorn så att endast din egen trampkraft blir kvar. Det är många faktorer som spelar in när det gäller räckvidden. Genom att du själv trampar och att den elektriska styrenheten optimerar förbrukningen så förlängs räckvidden.

Använder du motorn hela tiden töms batteriet snabbare än om du bara använder den ibland. Andra faktorer som gör att batteriet laddas ur fortare är kall temperatur, brant lutning, hög vikt, större luftmotstånd, större antal start/stopp och ojämnt underlag.

 

Amperetimmar (Ah) – elektrisk laddning

Ampere mäter batteriets förbrukning. Förenklat innebär amperetimme att ett batteri kan leverera ett visst antal ampere (en ström) i en timme. Elcykelbatterier ligger vanligtvis mellan 7-17Ah. Vill du ha så lång räckvidd som möjligt med din elcykel bör du välja ett batteri med så många amperetimmar (Ah) som möjligt.

 

Watt (W) – effekt

Watt mäter hur mycket ström batteriet kan överföra till motorn över tid. De flesta elcyklar har en motor med en kontinuerlig märkeffekt på högst 250W. 

 

Volt (V) – spänning

Volt (V) anger spänningen på batteriet. På en elcykel styrs oftast spänningen av en elektronisk styrenhet. Spänningen optimeras i förhållande till användning och belastning.

 

Exempel räckvidd (36V/11Ah)

Crescent Elora, mittmonterad motor

Assistans 1 140 km
Assistans 2 100 km
Assistans 3 75 km
Assistans 4 60 km
Assistans 5 50 km

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan