Förmånscykel Jobba hos oss
Öppet köp så länge du vill

Ingen butik är vald

Cykelväljaren
Öppet köp så länge du vill
Välj din närmaste butik

Bästa elcykel för dig – Här är din guide!

Elcyklar blir snabbt fler och fler på cykelbanorna vilket inte är konstigt. Elcykeln utgör den perfekta balansen mellan bekvämlighet och snabbhet och har för många blivit det givna valet före bil och kollektivtrafik. Ska du köpa en elcykel är det bra att känna till hur den fungerar och vad man ska tänka på. Här har vi samlat allt du behöver veta för att hitta bästa elcykel för dig.

Välj cykeltyp efter behov

Den avgörande faktorn för din bekvämlighet och personliga preferens är vilken typ av elcykel du väljer. Vid detta val ska du främst tänka på vilka ändamål du ska använda cykeln för, och vilken typ som bäst uppfyller det användningsområdet. De främsta elcykeltyperna är:

– Standard elcykel
– El-hybrid
– El-mountainbike
– El-lastcyklar

Du kan läsa mer om varje kategori nedan och hitta det som passar dig bäst!

Exakt vad är en elcykel?

En elcykel är som en helt vanlig cykel fast med en elmotor och ett batteri. Det innebär att du kan få assistans vid långa cykelturer, branta uppförsbackar och stark motvind. Till och med slippa svettas när du cyklar till jobbet. En elcykel får inte heller enligt lag komma över hastigheten 25 km/h.

Motorn ska endast kunna kopplas på när du trampar och förstärka den kraften, så det är inte tillåtet med ett gashandtag som är oberoende av detta, skulle den klassa som moped.

Standard elcykel

Den här cykeln är den vanligaste typen och ser oftast ut som den klassiska damcykeln med ett lågt insteg, eller som den klassiska herrcykeln med en hög och vågrät ram. Den här modellen passar de flesta. Med ett bekvämt säte och en upprätt körställning så får du eller dina familjemedlemmar en skön cykeltur till skolan eller jobbet.

En standard elcykel har vanligtvis motorn framtill och integrerade navväxlar, oftast kommer praktiska tillbehör som pakethållare, stänkskärmar och fotbroms med. Det som sällan ingår är dämpning då en standard elcykel inte är menad att köras i svår terräng, en grusväg går an men att cykla på asfalt är optimalt. Det är perfekta cykeln för dig som behöver ta dig från punkt A till punkt B till ett rimligt pris.

 

VISA STANDARDELCYKLAR

El-hybrid

En el-hybrid är den sportiga varianten av en standard elcykel och kännetecknas av den lätt framåtlutande körställningen och den sportiga och snygga designen. El-hybriden har smala däck och många växlar som gör att du cyklar snabbare.

El-hybrid är den perfekta cykeln för dig som är aktiv och vill ha möjlighet att ge dig ut på längre sträckor och komma upp i snabba hastigheter. Du kommer längre på en laddning tack vare de smala däckens minskade rullmotstånd och de relativt många växlarna som tar bättre vara på din kraft. Det kan även finnas en framdämpare som ger en mjukare körning och förbereder dig för mindre gupp. El-hybriden passar även utmärkt för dig som vill cykla till och från jobbet.

 

VISA EL-HYBRIDER

El-mountainbike

Den här typen av cykel är dyrare än andra eftersom att den är utrustad för att klara den svåraste terrängen och att flyga ner för skogsstigarna. Kraftiga däck och både fram- och bakdämpare för ojämnt, lerigt och skakigt underlag.

En el-mountainbike har oftast en mittenmotor (i vevpartiet). Det används främst för att ta dig uppför backarna så att du är utvilad när du ska åka utför, och den har relativt många växlar (utanpåliggande) för att underlätta i branta upp- och nedförsbackar. El-mountainbiken passar bäst för dig som vill ta dig an fartfyllda skogsstigar, men passar även utmärkt för dig som vill se mer utav natur och vildmark.

 

VISA EL-MOUNTAINBIKES

El-lastcykel

Precis som namnet föreslår är el-lastcykeln till för att få med dig det du behöver. Allt från matkassar och paket till att skjutsa dina barn till och från dagis. Eller så kan den användas för att förenkla vardagen på din arbetsplats. Allt beror på vilken modell du väljer.

El-lastcykeln kan vara två- eller trehjulig och har vanligtvis motorn i vevpartiet eller bakhjulet. Du har en upprätt körställning när du cyklar och mycket förvaringsplats för att få med dig det du behöver.

 

VISA EL-LASTCYKLAR

Mer ingående fakta

 

Motorn

Det som avgör en elcykels körkänsla och funktionalitet är motorns placering, men också vilken typ av motor det är. Både motorn och batteriet kan vara placerade på olika ställen och det påverkar bland annat cykelns tyngdpunkt, grepp och effektivitet.

Framhjulet – Det vanligaste är att motorn sitter i framhjulet (navmotor) vilket är ett billigt och bra alternativ som gör att cykeln får tvåhjulsdrift. En nackdel är att du vid halt eller grusigt väglag förlorar greppet lättare än vad andra alternativ gör, och även en del kraft i uppförsbackar.

Mitten – Det bästa (även dyraste) alternativet är att ha motorn i vevpartiet (mittmotor). Det ser betydligt snyggare ut och motorn kan utnyttja cykelns växlar för att gå starkare och mer effektivt i särskilt uppförsbackar.

Bakhjulet – Det är också en möjlighet att ha motorn baktill. Detta är dock mindre vanligt då cykeln kan bli obehagligt baktung om även batteriet sitter där bak. Trots det så får du ett bra grepp och motorn blir en aning effektivare i uppförsbackar. En motor baktill kostar inte mycket och passar perfekt på en el-lastcykel som är naturligt framtung.

 

Batteriet och hur länge det räcker

Batteriet placeras vanligtvis vid pakethållaren men kan också finnas under sadeln. För en optimal viktfördelning och snyggast design integreras batteriet i cykelramens underrör, som är vanligt ihop med den lyxiga mittenmotorn.

Standardbatteriet för en elcykel är idag ett lithiumbatteri med en storlek på ca 400Wh. Lithium batterier kräver nästan inget underhåll och de går utmärkt att ladda lite hur som helst. Det är dock viktigt att inte låta batteriet laddas ur helt då det kan krävas en specialladdare för att ”väcka det till liv” igen, och i värsta fall kan du förstöra batteriet. Det bör underhållsladdas om du inte använder det under en längre period, ca 2-3 månader.

När du ska köpa elcykel är det viktigt att välja batteristorlek efter dina behov eftersom att det har den största påverkan på priset. Kom därför ihåg att lossa och ta med dig batteriet när du parkerar cykeln så att det inte blir stulet. Ju större batteri desto längre kommer du på en laddning, och tyvärr så följer logiken att du måste betala allt eftersom.

Ett vanligt batteri tar dig minst 4-6 mil på en laddning men det kan variera kraftigt utifrån olika förutsättningar då många faktorer spelar in. Saker som underlag, topografi, vind, temperatur och lufttryck i däcken är några utav dem. Förarens vikt och cykelstil spelar också en roll, så det är inte lätt att förutspå exakt hur långt en laddning tar dig.

 

Växlar

Billigare elcyklar har ofta 3 växlar vilket funksr bra i stads miljöer. Om du vill ha mer kontroll och mer behagling cykling är 7 växlar eller fler att rekommendera. Fler växlar innebär då ökat pris.

Det finns två huvudtyper av växelsystem och den vanligaste är den utanpåliggande varianten som finns synlig vid cykelns bakhjul och kräver vanligt underhåll. Den andra varianten är integrerade navväxlar som består av ett mer avancerat system som knappt kräver något underhåll alls.

Bra att veta är att elcyklar som har motorn i vevpartiet kan ha elstyrda växlar som slutar fungera när batteriet dör, du blir då fast med den växeln du valt senast.

 

Sammanfattning

Vi hoppas att du nu har goda förutsättningar att förstå vad du behöver när du ska köpa elcykel. Det finns många olika kombinationer av cykelkomponenter och mycket att tänka på innan ett köpbeslut. I slutändan så varierar alla cyklar i stil och körkänsla och vi alla gillar olika. Därför är det absolut bästa att åka in till butiken och procykla olika elcyklarna för att hitta en som passar just dig.

Vilken elcykel passar dig?

Spela filmen
Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan