Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Boka service online
Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik
Wahoo KICKR

Allt om cykeltrainers och inomhuscykling

Cykeltrainers är ett område som växer stort. Med rätt utrustning skapar en trainer en verklighetstrogen cykelupplevelse inomhus, som är lättillgänglig när som helst. Med en smart trainer kan man dessutom träna virtuellt, där alla oavsett nivå är välkomna. Men hur fungerar det egentligen med trainers och e-cykling, och vad behöver man för att komma igång? Vi gör en djupdykning i inomhuscyklingens värld.

Därför växer inomhuscyklingen

 

Trainers skapar nya förutsättningar för att få en så verklighetstrogen cykelupplevelse som möjligt, både när det kommer till justeringsmöjligheter och drift. Grunden i dagens trainers är att man vill kunna reglera motståndet. Om man skulle hänga upp en vanlig cykel i en ställning hade det snabbt blivit för lätt att trampa, men med en trainer får man igång motståndet, vilket skapar en mer genuin cykelupplevelse. Ytterligare en nivå till detta är smarta trainers, som ger tillgång till den virtuella cykelvärlden genom överföringen av cykeldata som kadens och kraft.

En av de mest självklara fördelarna med en trainer är lättillgängligheten – det är enkelt att cykla dygnet runt, året runt, oavsett väder, kyla och mörker. Man slipper lämna bostaden och kan dessutom fokusera fullt ut på cyklingen, utan att behöva tänka på trafiken.

En trainer kanske inte ersätter verklig cykling fullt ut, men det är ett riktigt bra komplement. Man behöver inte vara kunnig inom cykelsport för att kunna cykla med en trainer – det passar cyklister på alla nivåer.

 

Olika typer av cykeltrainers

 

Inomhuscykling kan räknas som all typ av inomhusträning som är baserad på roterande pedaler. Trainers kan delas in i kategorierna direktdrivna trainers, wheel on-trainers, cykelrullar och smart bikes.

På direktdrivna trainers monteras bakhjulet på cykeln av och ersätts av trainern, vilket ger en tystgående, kraftfull och exakt drift. Tack vare att bakhjulet monteras av undviker man friktion mot däcket och direktkopplingen till drivlinan ger en realistisk och smidig kraftöverföring.

På wheel on-trainers rullar bakhjulet istället direkt på trainern, vilket vanligtvis är en budgetvänligare variant. För denna typ av trainer bör man ha ett trainerdäck på bakhjulet eftersom friktionen mot rullen sliter hårt på ett vanligt cykeldäck.

Den enklaste varianten av trainer är cykelrullar, eller rollers, där du cyklar fritt ovanpå cylindrar utan att sätta fast cykeln, vilket kräver mer balans. Eftersom cykelrullar är enkla att transportera och inte kräver någon demontering av cykeln har de blivit ett populärt sätt att värma upp på innan ett lopp.

Den mest avancerade varianten av trainer är smart bike, som är byggd som en cykel, vilket ger den mest realistiska cykelupplevelsen och stora justeringsmöjligheter, samtidigt som det inte kräver att du använder din utomhuscykel som bas. Den stora fördelen är att du får allt i ett. I jämförelse med en klassisk träningscykel eller spinningcykel har en smart bike stora justeringsmöjligheter, digitala funktioner och ett mer realistiskt motstånd.

 

Vad menas med en smart trainer?

 

Att en trainer är smart innebär att den kan kopplas upp digitalt och skicka data som kadens och kraft till en app, mjukvara eller enhet via ANT+ eller Bluetooth. På så vis kan den användas med digitala plattformar som exempelvis Zwift, där du kan se dig själv cykla längs en virtuell bana och träna med – eller tävla mot – andra cyklister runt om i världen, samtidigt som motståndet justeras automatiskt, beroende på om du cyklar i backar eller på planmark.

Uppkopplat mot en digital plattform blir upplevelsen med en trainer ännu mer verklig, samtidigt som man får den sociala aspekten av att kunna kommunicera och träna med andra cyklister, precis som man hade gjort på en grupptur utomhus.

Wahoo KICKR
Wahoo KICKR SNAP

Tillbehör till cykeltrainer

 

För att skydda golvet och minska ljudet från trainern är det en bra idé att skaffa en trainermatta. Det finns även praktiska framhjulsstöd som får cykeln att stå mer stabilt. Man kan även köpa ett droppskydd att placera ovanför cykelramen för att skydda den mot kemiska reaktioner som kan uppstå av svett.

Om du ska cykla digitalt finns det specialbord för trainers att placera surfplattan eller datorn på så att du enkelt kan hålla koll på träningen. Smarta trainers mäter kraft och kadens, men du kan behöva en extern pulsmätare för att vissa program ska kunna hjälpa till med träningsplaner eller för att kunna få godkända placeringar i tävlingslopp inom e-cykling.

Vill du ha en ännu mer realistisk cykelupplevelse erbjuder vissa smarta trainers tillbehör som fläktar med automatisk luftflödesjustering och ställningar som simulerar upp- och nedförsbackar.

 

E-cykling som träningsform

 

I en digital plattform kan du infinna dig på rätt träningsbana direkt, vilket ger bra kvalitet på träningen. På plattformar som Zwift är de andra personerna i spelet riktiga cyklister som sitter någon annanstans i världen. Även proffs cyklar virtuellt, men man behöver inte själv vara proffs för att delta i tävlingar. Det är ett bra sätt att mäta sig mot andra, i den grupp och svårighetsgrad som man själv vill delta i. Det skapar en jämlik träning och ger en chans att vara en del av gemenskapen i cykelvärlden.

För att komma igång med e-cykling behöver du först och främst en smart trainer eller wattpedaler och sensor för att kunna ta fram den data som behövs, som kadens och power. Anpassa träningen efter den nivå du vill lägga dig på och försök hitta det som motiverar just dig – är det själva träningen, underhållningen, det sociala, eller kanske förberedelse inför ett lopp? Oavsett vad du är ute efter kan en trainer hjälpa dig att nå dina mål, samtidigt som du kommer att ha kul på vägen dit.

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan