Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Boka service online
Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik
Barncyklar

Cykelstorlekar för barn

Oavsett om det är dags för den allra första cykeln eller om barnet behöver växla upp till en större är det viktigt att storleken blir rätt. Välj alltid rätt storlek för dagsläget istället för en cykel att växa i, som egentligen är för stor. Det främsta du behöver tänka på är att utgå från barnets längd, snarare än ålder.

Cykelstorleken avgörs av barnets längd

 

Cykelstorlekar utgår alltid från cyklistens längd. Barnets ålder kan förstås ge en ungefärlig gissning om vilken cykelstorlek som behövs, men för växande barn kan längden variera oavsett ålder. Därför är det viktigt att utgå just från barnets längd för att det ska bli rätt.

Cyklar för ungdomar delas upp i två kategorier: barncyklar (12-20 tum) och juniorcyklar (24-26 tum). Storleken på cyklar anges alltid i tum och på barncyklar avser måttet storleken på cykelns hjul. Detta bör inte förväxlas med storleken på större cyklar, där man över 26 tum refererar till ramstorleken (förutom i särskilda undantag).

Vår storlekstabell visar vilken längd som passar vilken cykelstorlek. Vi rekommenderar att du rådgör med vår personal innan du bestämmer dig.

STORLEKSTABELL FÖR BARN- OCH JUNIORCYKLAR
ÅLDER LÄNGD STORLEK
BARNCYKLAR
2-3 år 60-100 cm Springcykel
3-4 år 90-105 cm 12 tum
4-5 år 95-105 cm 14 tum
4-6 år 105-115 cm 16 tum
6-8 år 115-125 cm 20 tum
JUNIORCYKLAR
8-11 år 125-140 cm 24 tum
11 år - 140+ cm 26 tum

Köp alltid den storlek som passar just nu

 

Ett vanligt misstag är att man tänker att barnet snart växer i cykeln och att det därför är bättre att köpa en större modell. Att köpa en för stor modell skapar endast tråkiga förutsättningar för barnet och kan även i vissa fall vara farligt då det blir svårare att svänga och stanna på ett säkert sätt.

Det är bättre att gå igenom flera cykelstorlekar under uppväxten, så att barnet alltid kan känna cykelglädje och manövrera cykeln på ett tryggt sätt. Tänk på att det alltid går att justera stolp- och sadelhöjden för att cykeln ska kunna användas längre.

 

Se till att barnet har rätt sittposition

 

Barnet ska kunna stå med båda fötterna på marken när hen står över ramen. I sadeln ska hen sitta med lutning med en fot på marken. Når båda fötterna marken medan barnet sitter på sadeln är det en indikation att sadelhöjden kan vara för låg, vilket ger dålig trampeffekt och tråkig cykling.

Barnet ska i stillastående position även kunna hålla i styret med båda händerna och vrida det 90 grader med bibehållen greppförmåga och med balans i överkroppen. För att vara säker är ni välkomna att komma in och provcykla och samtidigt få experthjälp av vår personal.

 

Barn brukar kunna ha samma cykel i två år

 

Det kan variera beroende på barnets tillväxt, men vanligtvis kan barnet ha samma cykel i cirka två år innan den behöver bytas till en större modell. Vi har inbytesgaranti på alla barncyklar (endast upp till storlek 20 tum – inbytesgaranti gäller ej på juniorcyklar och BMX). Inbytesgarantin innebär att du får 50% av priset du betalade för den gamla barncykeln i rabatt när du byter in den mot en större. Vi vill att alla barn ska känna cykelglädje under hela uppväxten.

Läs mer om inbytesgarantin

VÄLJ STORLEK EFTER BARNETS LÄNGD

  • Springcykel | 60-100 cm
  • 12" | 90-105 cm
  • 14" | 95-105 cm
  • 16" | 105-115 cm
  • 20" | 115-125 cm
  • 24" | 125-140 cm
  • 26" | 140+ cm
Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan