Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik

Cykel från Nordkap till Sahara – Julia Olahs tips för cykelresor

En cykelsemester ser olika ut beroende på vem man frågar. Vissa föredrar att myscykla på landet, andra att följa en fin cykelled. Cykelmekanikern Julia Olah gillar däremot att cykla flera tusen kilometer genom olika länder och ta varje dag som den kommer. Vi har frågat om hennes äventyr på vägen, samt tips för den som själv vill ge sig på en rejäl utmaning.

Hej Julia – berätta lite om dig själv!

– Julia, 32 år. Lämnade hemstaden Varberg för cirka 13 år sedan för att plugga konst av olika former i olika städer/länder. Konst och resor förde mig till slut till Göteborg där jag idag jobbar som cykelmekaniker.

 

Vilka cykelresor har du gjort?

2017-2018 – Nordkap till Sahara Morocco: 10 000 km, 9 länder.
2019, augusti – Polen, Slovakien och Ungern: cirka 2 500 km.

– Och mikroäventyr så ofta jag kan, själv eller med vänner. Längre resor har jag än så länge gjort helt själv.

 

Varför tycker du om cykelsemester?

– Att resa på cykel är både spännande och harmoniskt. Jag vet aldrig var jag kommer att hamna eller vem jag kommer att träffa. Varje dag vaknar jag med en tom kanvas att fylla med vad jag vill. Det finns en stor frihet i att resa med cykel. Jag kan ta mig i stort sett vart jag vill – det är bara benen som kan stoppa mig. De basala behoven att fylla är att vara mätt, torr och varm. Detta gör att andra ”problem” snabbt blir oviktiga.

 

Hur brukar du bo?

– Jag sover i mitt tält och vild-campar så ofta jag kan. Vid behov av umgänge, dusch eller tvätt finner jag folk via warmshowers.org, en site för långfärdscyklister. Dessa är mina grundläggande sätt att hitta sovplats och sen kan allt hända. Man kan lika väl vakna hos en familj vars hus inte finns på kartan, äta frukost med händerna och samtidigt försöka berätta var man kommer ifrån med gester.

Håller du dig till ett schema eller höftar du lite?

– Jag har nog ett grundschema i huvudet, men det blir aldrig som man tänkt när man reser på cykel. Så lämna kontrollbehovet hemma.

 

Hur förbereder du träningsmässigt?

– Träning, hmmm, börja med korta etapper och träna upp dig under resan (viktigt för den som är ny på cykel). Jag har alltid gillat fysisk aktivitet och hade kanske en bra grund innan jag började, men det finns inget som säger att du måste vara i god form för att resa på cykel. Skulle säga att det är ganska svårt att träna inför en cykelresa. Bara att köra!

 

Hur många mil cyklar du per dag?

– Tycker att 60-80 kilometer är bekvämt. Då hinner jag ta pauser och fota mycket. Men det varierar så klart.

 

Hur gör du om du får träningsvärk?

– Cyklar bort träningsvärken! Dock är det bra att tänka på att stretcha och värma upp före och efter etapperna. Det blir kroppen glad över. Glöm inte att dricka vatten!

 

5 måsten att ha med sig på längre cykelresor?

– Förutom kök, tält, liggunderlag, sovsäck och pannlampa (vilket känns självklart) så skulle jag nog säga anteckningsbok, kamera, fickkniv, reparationsgrejer och regnkläder.

Vad har du för utrustning på cykeln?

– Jag har rest med olika uppsättningar på cykeln. Den ena har varit en klassisk touringuppsättning, två väskor fram, två bak och en dry bag på pakethållaren. Vid det tillfället reste jag genom nio länder och ville ha mycket utrymme att packa. Hela min sovalkov fick plats i en dry bag på pakethållaren. Ordningen i väskorna är viktig – du ska veta exakt vilken väska som ska öppnas vid ösregn. Vid kortare resor har jag kört med två väskor fram, dry bag på en front rack, större ramväska och en stor sadelväska. Funkade bra på en fyra veckors semester genom tre länder.

 

Vad har du för kläder?

– Jag är en av de som inte cyklar med ”gelérumpa” eller andra specifika cykelkläder. Jag kör t-shirt och jeansshorts. Senaste två åren har jag dock börjat med cykelskor, men det är inget måste. Cykla i det du är bekväm i.

 

Skavsår då?

– Du vänjer dig!

 

Vad gör du om det regnar?

– Cyklar oftast även om det regnar. Inte alltid kul, men om du vill komma någon vart så har du inget val. Efter ett tag blir regnet din vän. Om det är alldeles för tungt så kan man pausa och i vissa fall ”call it a day”. Det är din resa, så du bestämmer.

Vad är ditt bästa minne?

– Bästa minnena är nog berg, berg och berg. Hela Norge bjöd på fantastiska vyer. Även Frankrike, Spanien och Marocko. När min själ är harmonisk och världen runt omkring mig öppnar sina vyer, då njuter jag som bäst.

 

Sämsta minnet?

– Danmark är nog mitt värsta land, ironiskt nog det minsta landet jag cyklat igenom. Jag möttes av konstant ösregn och motvind. Kändes som jag var ensammast i världen så det var en blandning av rädsla, ensamhet och misär. På kvällarna sov jag ensam i vad som kändes som övergivna vindskydd. Mellan varje skur så stannade jag för att torka mitt tält så gott det gick. Dock hade jag två fina hosts i Danmark som vägde upp besöket en aning.

I Nederländerna hamnade jag efter en kämpig dag på en väldigt enslig camping där det bara fanns en annan incheckad gäst. Han hade nyss kommit ut från fängelse och bodde där. Det är nog mer ett sjukt minne än dåligt.

 

Kommer du att göra cykelresor i Sverige denna sommar?

– Ja! Så fort semestern börjar så packar jag cykeln och cyklar så långt upp norr i Sverige som jag kan!

 

Julias bästa tips för långfärdscykling:
 • Lämna kontrollbehovet hemma
 • Börja med kortare turer och träna upp dig
 • Ordningen i väskorna är viktig – du ska veta exakt vilken väska som skall öppnas vid ösregn
 • Glöm inte att stretcha och dricka
 • En site för långfärdscyklister: warmshowers.org

 

För mer cykelreseinspiration och mikroäventyr, följ Julia på Instagram @ julia.onbike.olah. 
Samtliga bilder i denna artikel är hämtade från hennes konto.

BÖRJA DIN CYKELSEMESTER

 • Cykel
 • Väskor
 • Hjälm
 • Vagnar
 • Skor
 • Kläder
Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan