Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Boka service online
Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik
Mekaniker på Sportson som rengör en cykel

5 tips för en hälsosammare cykel

Du har precis köpt en cykel. Vad behöver du tänka på för att den ska hålla? En cykel påverkas av användning och vädrets krafter, och måste servas regelbundet för att må bra. Genom att underhålla cykeln undviker du onödigt slitage och får en cykel som håller längre. Vi berättar mer om vad du själv kan göra för att ta hand om din cykel.

1. Smörj kedjan vid behov

En ren och smord kedja håller längre. För bästa resultat, rengör först kedjan med en speciell kedjerengörare. Har du ingen kan du rengöra med en trasa. Droppa sedan på olja och dra runt kedjan. Glöm inte att torka av överflödig olja med trasan efteråt. Dry lube används vanligtvis under sommarhalvåret, under torra förhållanden, medan wet lube är idealiskt på vinterhalvåret, eller om du cyklar mycket i blöt terräng.

 

2. Pumpa däcken en gång i månaden

Ett välpumpat däck ger ett lägre rullmotstånd och gör att det blir både roligare och lättare att cykla. Ett dåligt pumpat däck rullar trögare och har du en elcykel innebär det dessutom att det drar mer energi. På sidan av däcken står det vilket lufttryck du ska ha. Har du ingen pump med mätare, så kan du istället tänka på att däcket ska vara hårt. En bra måttstock är att pumpa däcken cirka en gång i månaden.

 

3. Tvätta cykeln vid behov

Gå all-in med avfettning och trädgårdsslang eller ta en gammal disktrasa och torka av lite snabbt. Vad som helst är bättre än ingenting. Vill du att cykeln ska se riktigt ny ut kan du lägga extra tid på att rengöra fälgen runt ekrarna och navet. Om du har varit ute och cyklat i skogen och cykeln blivit lerig är det bättre att tvätta den direkt, än att cykla runt med ingrodd smuts.

 

4. Efterdra skruvar och muttrar

Mycket användning och vibrationer från marken kan göra att skruvar och muttrar rör lite på sig. Ta fram dina verktyg och dra åt alla skruvar och muttrar du hittar, så slipper du eventuellt skrammel och cykeln känns som ny igen.

 

5. Lämna in cykeln på regelbunden service

Glöm inte att lämna in cykeln på service, minst en gång om året om du cyklar regelbundet. Cykeln behöver kontrolleras och slitna delar kan behöva bytas ut. När du köper en ny cykel från Sportson ingår en helservice inom tre månader från inköpsdagen och ytterligare en helservice innan ettårsdagen. Ta vara på detta – det gör stor skillnad för hur länge din cykel kommer att hålla.

5 tips för en hälsosammare cykel

Spela filmen

Se fler frågor

Vi svarar på några av de vanligaste cykelfrågorna.

Hitta din lokala butik

Besök din lokala Sportson-butik för tips och råd.

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan