Ingen butik är vald

Välj din närmaste butik

Den här butiken är närmast dig

Vi kunde inte förstå din adress. Vänligen försök igen.

Välj din närmaste butik
Dubbdäck till cykel

Dubbdäck och Vinterdäck för cykel – Här är din guide!

Vintern är snart här! Mössa och vantar är det som gäller för cyklisten, och ett par riktiga vinter/dubbdäck till cykeln!

Idag finns dubbdäck till alla typer av cyklar. Från 20 till 29 tum, från 30 till 57 mm i bredd med allt från 70 till 361 dubbar. Vilket du ska ha beror på hur din cykelväg ser ut. Fler dubb ger bättre grepp men blir också tyngre. Har du bra plogad och grusad cykelväg klarar du dig med mindre dubb. Vill du vara värst så finns det MTB-däck med mäktiga 361 dubbar gjorda för att ha riktigt kul ute i skog och frusna sjöar.

 

Mjukare gummiblandning

Skillnaden mellan vanliga däck och dubbdäck är inte bara dubbarna. Dubbdäck har också en mjukare gummiblandning som håller sig mjuk och fäster bra i minusgrader.

FILM: Dubbdäcksskolan - Vilka passar dig?

Spela filmen

När ska du byta?

Dubbdäck ska du montera när det börjar bli minusgrader på natten och därmed risk för is och halka på morgonen när du är å väg till jobbet. Byt hellre någon dag för tidigt än för sent. Precis som på bilar så byter du båda däcken till dubbdäck. Ett tips är att lämna in cykeln för service i samband med däcksbytet då hjulen ändå ska tas av när man monterar dubbdäck.

 

Slitage

Du behöver inte oroa dig för att slita ner dubbarna i första taget, dubbarna på bra dubbdäck består av Volframkarbid som är ett extremt hårt ämne, närmare bestämt nio av tio på Mohs hårdhetsskala och smältpunkt på 2870 grader Celsius. Hållbarheten beror naturligtvis mycket på vilket underlag du kör på. Torr asfalt sliter hårt på dubbdäck, snö och is sliter minimalt.

 

Dubbdäcksförbud?

Får man kör på gator med dubbdäcksförbud? Ja, du får köra på vägar med dubbdäcksförbud. Cyklar, elcyklar och moped klass två är undantagna förbudet vilket är logiskt. Förbudet bygger på det slitage dubben orsakar och då cykeln väger en hundradel av vad en bil väger så är slitaget från en cykel i praktiken inte mätbart.

Kom ihåg att även om du har bra dubbdäck så ta det försiktigt när det är snö och is ute. Kör med hjälm, förnuft, belysning och ett glatt sinne trots mörker och kyla.

Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan