Förmånscykel Jobba hos oss
Köp cykeln av cyklister

Ingen butik är vald

Boka service online
Cykelväljaren
Köp cykeln av cyklister
Välj din närmaste butik

Så blir du av med skrikande bromsar

Skivbromsar är effektiva och slitstarka, och finns idag på cyklar i alla prisklasser. Inte så konstigt kanske, med tanke på att skivbromsar är överlägset effektivare än v- och rullbroms. De ger stor bromsverkan med liten kraft i alla förhållanden. Skivbromsar dras dock med ett välkänt problem, nämligen att de kan börja skrika. Inte nog med att det är irriterande - det kan även försämra bromseffekten. Genom att bromsa ordentligt och hålla skivorna rena har du bromsar med fantastisk effektivitet och lång hållbarhet som gör cyklingen både roligare och säkrare.

Smuts, fett och olja är vanligaste orsaken

 

Grundorsaken till skrikandet är att det uppstår vibrationer som blir till ljud. Detta gäller alla typer av skivbromsar på olika fordon. Bilar, motorcyklar, lastbilar, bussar, tåg, och så vidare. Det finns flera olika anledningar till detta. Den absolut vanligaste orsaken är att det kommit smuts, fett eller olja på bromsskivan och det bildats en glatt hinna som gör att klossarna inte får bra grepp utan istället börjar vibrera och därmed skapar ett skrikande ljud. Detta är mycket lätt hänt om man till exempel använder sprayolja för att smörja kedjan.

Många gånger försvinner skrikandet av sig självt efter ett tag, när man använder bromsen och smutsen nöts bort. Detta gäller även om du har en helt ny cykel. Då kan bromsen behöva ”köras (bromsas) in” några mil. Skulle det inte försvinna av sig självt så är det rengöring som gäller.

 

Hydrauliska bromsar bör fixas på verkstaden

 

Har man mekaniska skivbromsar kan man göra det själv om man gillar att meka. Har du hydrauliska bromsar bör du lämna in cykeln till verkstad. Har man tagit loss bromsklossarna på en hydraulisk broms är risken att man kommer åt bromshandtaget och bromsoljan läcker ut. Då måste cykeln till verkstad för påfyllning och justering av bromsoljan, vilket är både komplicerat och kladdigt.

Bromsskivan tas loss och rengörs med sandpapper och ett speciellt rengöringsmedel, som till exempel bräkleen som inte lämnar några rester efter sig. Bromsklossarna tas också loss och rengörs med fint sandpapper för att få fram fräscht material. Ibland kan man även bränna bort smuts med en liten brännare men det är inget du bör göra hemma.

När man monterar ihop skiva och klossar igen är det mycket viktigt att man monterar det korrekt och precist. Fel- eller slarvigt monterade bromsar är nämligen en annan (om än inte så vanlig) orsak till skrikande bromsar. Klossarna måste vara perfekt centrerade och skivan korrekt åtdragen.

 

Bättre att bromsa kort och hårt

 

En annan vanlig orsak till skrikande bromsar är att man bromsar försiktigt hela tiden. Då bildas en glatt yta på bromsbeläggen som kan skapa skrikande ljud. När man kör med skivbromsar ska man bromsa kort och hårt. Då mår bromsarna bäst. Detta gäller för övrigt även på bilar. Vet du med dig att du bromsar försiktigt hela tiden så prova att börja bromsa mer distinkt och se om ljudet försvinner.

 

Bromsklossar och skiva kan behöva bytas ut

 

Om skrikandet inte har försvunnit efter rengöring, korrekt montering och bra bromsteknik så är det dags att prova att byta delar. En mindre vanlig orsak till skrikande är nämligen materialet, att klossar och skiva inte funkar bra ihop. Många gånger handlar det dock om att det kommit olja på bromsbeläggen. Olja absorberas av beläggen och det går inte att rengöra – då måste man byta.

Man kan prova att byta bara klossar men det bästa är att byta både klossar och skiva samtidigt, då klossar och skiva nöts ihop.

Boka verkstadstid
Du har 0 produkter att jämföra
Jämför nu!
Rensa listan